Ryby morskie – dlaczego są najzdrowsze?
Zachęcam do „zaprzyjaźnienia” się z rybami morskimi. Co prawda nie wszystkie są wysokiej jakości, ale warto sięgać po:
Mintaj
Morszczuk
Sola
Dorsz
Śledź
Szprot/Sardynka
Dorada
Flądra
Makrela
Większość tych ryb żyje bardzo krótko, dlatego nie są wstanie „zaimpregnować” się metalami ciężkimi, w które bogate są (niestety) morza w których pływają. Można je gotować, dusić, smażyć czy piec. Są lekkostrawne (można podawać je dzieciom już od 4 miesiąca życia, są źródłami łatwo przyswajalnego białka, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 niezbędne dla organizmu, są także najlepszym źródłem jodu i dobrymi źródłami witamin A, E i D. - tłumaczy dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska
Składniki na zapiekankę z dorszem i warzywami:
- 2 filety z dorsza
- 4 marchewki
- 100 g fasolki szparagowej
- 3 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 żółtka
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki owsianej
- 2 szklanki mleka 0,5 %
Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść mirunę? Właściwości ryby
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Do przygotowania sosu do zapiekanki: rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę, 3 łyżki przecieru pomidorowego i podgrzewaj przez 5 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu, wlej do rondla 2 szklanki mleka i mieszaj dalej przez 10 minut. Gdy sos wystygnie dodaj do niego żółtka jaj.
Marchewki i korzeń pietruszki pokrój w cienkie talarki, a fasolkę w kawałki. Wszystkie warzywa obgotuj w osolonej wodzie przed 10 minut, aby zmiękły. Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry warzyw i polej je sosem, a na wierz zapiekanki ułóż kawałki ryby. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 220 st. Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut z funkcja termoobiegu.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej
Zobacz także video: Przepis na prostą rybę w papilocie