Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal

Getty Images/Rouzes

Tradycyjnie w piątek warto wybrać na obiad rybę. Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to zdrowy, tani i pyszny dorsz w nieco innym wydaniu - zapiekanki z warzywami. Delektuj się smakiem pysznego dania i trać na wadze w zdrowy i zbilansowany sposób!

Ryby morskie – dlaczego są najzdrowsze?

Zachęcam do „zaprzyjaźnienia” się z rybami morskimi. Co prawda nie wszystkie są wysokiej jakości, ale warto sięgać po:

Mintaj

Morszczuk

Sola

Dorsz

Śledź

Szprot/Sardynka

Dorada

Flądra

Makrela

Większość tych ryb żyje bardzo krótko, dlatego nie są wstanie „zaimpregnować” się metalami ciężkimi, w które bogate są (niestety) morza w których pływają. Można je gotować, dusić, smażyć czy piec. Są lekkostrawne (można podawać je dzieciom już od 4 miesiąca życia, są źródłami łatwo przyswajalnego białka, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 niezbędne dla organizmu, są także najlepszym źródłem jodu i dobrymi  źródłami witamin A, E i D. - tłumaczy dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska


Składniki na zapiekankę z dorszem i warzywami:

  • 2 filety z dorsza
  • 4 marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 żółtka
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść mirunę? Właściwości ryby

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Do przygotowania sosu do zapiekanki: rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę, 3 łyżki przecieru pomidorowego i podgrzewaj przez 5 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu, wlej do rondla 2 szklanki mleka i mieszaj dalej przez 10 minut. Gdy sos wystygnie dodaj do niego żółtka jaj.

Marchewki i korzeń pietruszki pokrój w cienkie talarki, a fasolkę w kawałki. Wszystkie warzywa obgotuj w osolonej wodzie przed 10 minut, aby zmiękły.  Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry warzyw i polej je sosem, a na wierz zapiekanki ułóż kawałki ryby. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 220 st. Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut z funkcja termoobiegu.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej

Zobacz także video: Przepis na prostą rybę w papilocie

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?