Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal

Getty Images/Rouzes

Tradycyjnie w piątek warto wybrać na obiad rybę. Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to zdrowy, tani i pyszny dorsz w nieco innym wydaniu - zapiekanki z warzywami. Delektuj się smakiem pysznego dania i trać na wadze w zdrowy i zbilansowany sposób!

Ryby morskie – dlaczego są najzdrowsze?

Zachęcam do „zaprzyjaźnienia” się z rybami morskimi. Co prawda nie wszystkie są wysokiej jakości, ale warto sięgać po:

Mintaj

Morszczuk

Sola

Dorsz

Śledź

Szprot/Sardynka

Dorada

Flądra

Makrela

Większość tych ryb żyje bardzo krótko, dlatego nie są wstanie „zaimpregnować” się metalami ciężkimi, w które bogate są (niestety) morza w których pływają. Można je gotować, dusić, smażyć czy piec. Są lekkostrawne (można podawać je dzieciom już od 4 miesiąca życia, są źródłami łatwo przyswajalnego białka, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 niezbędne dla organizmu, są także najlepszym źródłem jodu i dobrymi  źródłami witamin A, E i D. - tłumaczy dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska


Składniki na zapiekankę z dorszem i warzywami:

  • 2 filety z dorsza
  • 4 marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 żółtka
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść mirunę? Właściwości ryby

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Do przygotowania sosu do zapiekanki: rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę, 3 łyżki przecieru pomidorowego i podgrzewaj przez 5 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu, wlej do rondla 2 szklanki mleka i mieszaj dalej przez 10 minut. Gdy sos wystygnie dodaj do niego żółtka jaj.

Marchewki i korzeń pietruszki pokrój w cienkie talarki, a fasolkę w kawałki. Wszystkie warzywa obgotuj w osolonej wodzie przed 10 minut, aby zmiękły.  Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry warzyw i polej je sosem, a na wierz zapiekanki ułóż kawałki ryby. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 220 st. Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut z funkcja termoobiegu.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej

Zobacz także video: Przepis na prostą rybę w papilocie

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
4
Polecamy
Dorsz pieczony – jak zrobić?
Przepis na pyszny filet i polędwicę
Dorsz pieczony – jak zrobić? Przepis na pyszny filet i polędwicę Dzień Dobry TVN
Dorsz po grecku - przepis.
Jak zrobić rybę po grecku z dorsza?
Dorsz po grecku - przepis. Jak zrobić rybę po grecku z dorsza? Dzień Dobry TVN
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
Lubisz czosnek?
Sprawdź, co można z niego przygotować!
Lubisz czosnek? Sprawdź, co można z niego przygotować! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?