Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma cenne właściwości zdrowotne. Na szczególną uwagę zasługuje jej działanie antyoksydacyjne, które zawdzięcza zwłaszcza nasunin. Ten przeciwutleniacz wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia skóry. Innym antyoksydantem zawartym w skórce bakłażana jest antocyjanami, który obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo wykazuje właściwości antyalergicznie, przeciwwrzodowe, przeciwgrzybicze.
Oberżyna wpływa też pozytywnie na układ krążenia – zapobiega krwawieniom oraz obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi i tzw. złego cholesterolu LDL. Działa detoksykacyjnie przez co jej spożywanie zaleca się zwłaszcza podczas antybiotykoterapii. Ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego poprawia przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Dzięki zawartości flawonoidów działa rozkurczowo i rozluźniająco na układ trawienny. Bakłażan to też afrodyzjak. Jego miąższ zawiera argininę, która wspomaga potencję i poprawia sprawność seksualną.
Sałatka z bakłażanów i pomidorów/ 1 porcja
Składniki:
- 1/3 małego bakłażana
- duży pomidor
- 1/2 opakowania małego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki natki pietruszki
- koperek
- sól, i pieprz,
- tymianek
- bazylia
Sposób przyrządzania:
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić solą. pieprzem, tymiankiem i bazylią do smaku.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie - jedz i chudnij w zdrowym stylu!
Zobacz także video: Zdrowotna moc bakłażana. Dlaczego warto go jeść?