Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Rolada z indyka  z pieczarkami. Prosty i tani przepis
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Rolada z indyka  z pieczarkami. Prosty i tani przepis

Getty Images i Archiwum prywatne

Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj przepis znanej dietetyczki Agnieszki  Pisały-Topczewskiej w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po kroku  pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Dlaczego warto jeść indyka?

Choć – zgodnie z zaleceniami – możemy go jeść maksymalnie trzy razy w tygodniu (daje to ok. 0,5 kilograma mięsa) – mięso drobiowe jest dobrym źródłem białka i witaminy B6, tym samym polecane jest osobom, które mają problemy z układem krążenia. Dlatego, aby z tego wszystkiego skorzystać i dostarczyć organizmowi cennych substancji, warto kupować drób tylko w sprawdzonym miejscu. Trzeba sobie zdawać sprawę, że dobrej jakości indyk to nie wszystko. Duże znaczenie ma to, po którą jego część sięgamy oraz jak ją podajemy. Zdaniem dietetyków najlepsza będzie pierś z indyka. Jest najchudsza, do tego będzie zawierała najwięcej cennego białka.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie - dołącz do naszej akcji i chudnij!

Rolada z indyka z pieczarkami/1 porcja:

Składniki:

  • Domowy sos grzybowy na bazie jogurtu naturalnego
  • 150g piersi z indyka
  • 2 pieczarki
  • 1 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przyrządzania:

Piersi z indyka rozbić i faszerować pieczarkami pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi z cebulą na oliwie z oliwek. Całość doprawić do smaku i zawinąć. Piec posypane solą i pieprzem, zawinięte w folię w . Po upieczeniu polać 1 szklanki sosu grzybowego.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku

Zobacz także video: Pyszne polskie mięso na stole, czyli indyk

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
81
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni