Dlaczego warto jeść indyka?
Choć – zgodnie z zaleceniami – możemy go jeść maksymalnie trzy razy w tygodniu (daje to ok. 0,5 kilograma mięsa) – mięso drobiowe jest dobrym źródłem białka i witaminy B6, tym samym polecane jest osobom, które mają problemy z układem krążenia. Dlatego, aby z tego wszystkiego skorzystać i dostarczyć organizmowi cennych substancji, warto kupować drób tylko w sprawdzonym miejscu. Trzeba sobie zdawać sprawę, że dobrej jakości indyk to nie wszystko. Duże znaczenie ma to, po którą jego część sięgamy oraz jak ją podajemy. Zdaniem dietetyków najlepsza będzie pierś z indyka. Jest najchudsza, do tego będzie zawierała najwięcej cennego białka.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie - dołącz do naszej akcji i chudnij!
Rolada z indyka z pieczarkami/1 porcja:
Składniki:
- Domowy sos grzybowy na bazie jogurtu naturalnego
- 150g piersi z indyka
- 2 pieczarki
- 1 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Piersi z indyka rozbić i faszerować pieczarkami pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi z cebulą na oliwie z oliwek. Całość doprawić do smaku i zawinąć. Piec posypane solą i pieprzem, zawinięte w folię w . Po upieczeniu polać 1 szklanki sosu grzybowego.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku
Zobacz także video: Pyszne polskie mięso na stole, czyli indyk