Dlaczego warto jeść białą fasolę w trakcie odchudzania?
Biała fasola jest produktem o dość wysokiej wartości kalorycznej. Ważąca 100 g porcja ugotowanych nasion dostarcza bowiem około 140 kalorii. Nie oznacza to jednak, że jedzenie białej fasoli na diecie odchudzającej jest niewskazane. Przeciwnie, spożywanie jej niewielkich ilości może wspomóc redukcję wagi. Nasiona są bowiem bardzo dobrym źródłem błonnika, który nie tylko usprawnia trawienie, ale też zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej zaspokoić głód i powstrzymać się od podjadania pomiędzy posiłkami.
Przeczytaj także: Biała fasola - dlaczego warto ją jeść?
Przepis na rozgrzewającą fasolkę po bretońsku
Składniki (3 porcje):
- 500 g białej fasoli jaś
- 150 g czerwonej fasoli
- 2 białe cebule,
- 2 czerwone papryki
- 750 g krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- wędzona papryka w proszku
- 4 liście laurowe
- majeranek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Namocz fasolę jaś w wodzie przez całą noc. Gotuj fasolę w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi przez ok. godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pomidory z puszki, czerwoną fasolę, czerwoną paprykę pokrojoną w paski i przyprawy. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu, dodaj ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 7 minut na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli do smaku. Smacznego!
Przeczytaj także: Czerwona fasola - właściwości odżywcze
Zobacz także video: Fasola i ciecierzyca w nowej odsłonie Piotra Kucharskiego