Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku

Getty Images/Anna Pustynnikova

Lubisz pikantne smaki? Wypróbuj nasz przepis z cyklu #ObiadNaZdrowie na fasolkę po bretońsku. Sycąca potrawka zaskoczy cię bogatym smakiem, niską kalorycznością i... brakiem mięsa!

Dlaczego warto jeść białą fasolę w trakcie odchudzania?

Biała fasola jest produktem o dość wysokiej wartości kalorycznej. Ważąca 100 g porcja ugotowanych nasion dostarcza bowiem około 140 kalorii. Nie oznacza to jednak, że jedzenie białej fasoli na diecie odchudzającej jest niewskazane. Przeciwnie, spożywanie jej niewielkich ilości może wspomóc redukcję wagi. Nasiona są bowiem bardzo dobrym źródłem błonnika, który nie tylko usprawnia trawienie, ale też zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej zaspokoić głód i powstrzymać się od podjadania pomiędzy posiłkami.

Przeczytaj także: Biała fasola - dlaczego warto ją jeść?

Przepis na rozgrzewającą fasolkę po bretońsku

Składniki (3 porcje):

  • 500 g białej fasoli jaś
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 2 białe cebule,
  • 2 czerwone papryki
  • 750 g krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • wędzona papryka w proszku
  • 4 liście laurowe
  • majeranek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Namocz fasolę jaś w wodzie przez całą noc. Gotuj fasolę w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi przez ok. godzinę.

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pomidory z puszki, czerwoną fasolę, czerwoną paprykę pokrojoną w paski i przyprawy. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu, dodaj ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 7 minut na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli do smaku. Smacznego!

Przeczytaj także: Czerwona fasola - właściwości odżywcze

Zobacz także video: Fasola i ciecierzyca w nowej odsłonie Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?