Naleśnik razowy z łososiem, warzywami i sosem czosnkowym
Składniki:
- Jajko - 1 sztuka
- Wędzony łosoś - 30 g
- Mąka żytnia, typ 2000 - 60 g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 3 szklanki
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Ogórek - 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżka
- Papryka czerwona - 1/3 małej sztuki
- Sól - szczypta
- Woda gazowana - 1/3 szklanki
- Pomidor - 1 duża sztuka
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Zioła prowansalskie - pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Mleko, wodę, jajko, sól, mąkę i posiekaną pietruszkę wymieszaj mikserem na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśnik z obu stron. Później przełóż placek na talerz, i ułóż na nim paski łososia i pokrojone warzywa. Następnie zawiń naleśnik i polej go sosem czosnkowym. Jak zrobić sos? Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Zobacz film: Co daje nam spożywanie łososia