Łosoś – czy warto jeść?
Zarówno łosoś pacyficzny, jak i atlantycki zawierają bardzo dużo witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości i mięśni, przeciwdziała chorobom krążenia, nowotworom, wspomaga układ immunologiczny i nerwowy. Ryba dostarcza także znacznych ilości witamin z grupy B, w szczególności B6 i B12. Biorą one udział w procesach metabolicznych, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają na pracę serca i ciśnienie krwi, uczestniczą w tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów.
O wartości odżywczej łososia stanowi także bogactwo zawartych w nim minerałów, przede wszystkim wyjątkowo duża ilość selenu i fosforu. Ten pierwszy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia odporność, reguluje pracę tarczycy. Drugi odpowiada za stan kości, przewodnictwo nerwowe i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Łosoś z rusztu - przepis
Składniki:
- 1 dzwonek łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 100 g brukselki
- 50 g brązowego ryżu
- pieprz i sól - do smaku
Sposób przygotowania:
Łososia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i olejem. Pozostawić na 0,5 godz. Przed pieczeniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Piec na ruszcie na folii aluminiowej przez 10 minut. Łososia podawać z brukselką i brązowym ryżem.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zjedz zdrowy obiad i chudnij w zdrowym stylu!
Zobacz także video: Kulinarne sposoby na pieczonego łososia