Filet z łososia w koperkowej marynacie:
- Brokuły - 150 g
- Kasza jaglana - 50 g
- Pieprz czarny mielony - 1 szczypta
- Sól - szczypta
- Czosnek - 1/2 ząbka
- Kolendra mielona - 1 łyżeczka
- Koper - 2 łyżeczki
-
Łosoś surowy - 100 g
- Miód - 1.5 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 1 szczypta
- Sok z cytryny - 1.5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki i dodaj przyprawy. Następnie w małym naczyniu wymieszaj koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Rybę opłucz, osusz i natrzyj równomiernie marynatą. Następnie owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Łososia piecz (bez foli) w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawaj go z kaszą i brokułami gotowanymi na parze.
Zobacz film: wartości odżywcze łososia