Kotlety z tofu i brokułów:
- Brokuły - 2 różyczki
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Płatki jęczmienne - 4 łyżki
- Sól - szczypta
- Tofu - 3 plastry
Sposób przygotowania:
Różyczki brokuła ugotuj w osolonej wodzie (do miękkości). W misce rozgnieć widelcem tofu i brokuła , a następnie wsyp połowę płatków. Drugą połowę zalej wrzątkiem i odczekaj, aż spęcznieją. Następnie połącz obie masy i dodać przyprawy. Odstaw całość na 15-20 minut. Później uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Smaży z obu stron na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek. Danie możesz podać z ryżem czy zieloną sałatą.
Zobacz film: pyszne tofu