Kasza kuskus - bogactwo zdrowia. Dlaczego warto ją jeść?
Spożywanie kaszy kuskus dobrze wpływa na układ nerwowy: zapewnia równowagę psychiczną, poprawia nastrój, pomaga się skupić i rozjaśnia umysł. To również źródło kwasu foliowego (witaminy B9). Znajduje się w niej sporo niacyny (witaminy B3 lub PP), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i udział w syntezie ważnych hormonów. Co więcej, jedzenie kuskusu korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Jest lekkostrawny, dlatego można go podawać dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi. Indeks glikemiczny (IG) ugotowanej kaszy wynosi 65, co oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w umiarkowanej ilości.
Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym - przepis
Składniki/2 porcje:
- 1/3 opakowania kaszy kuskus (100g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cebuli
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- rozmaryn
- papryka mielona
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Jedz zdrowo i chudnij! Dołącz do naszej akcji
Sposób przyrządzania:
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w plasterki. Na łyżce oleju podsmażyć czosnek oraz cebulę, oprószyć łyżeczką papryki i Ziarenkami Smaku, wymieszać. Dodać paprykę i cukinię. Smażyć 2 min. Zalać koncentratem wymieszanym z 1-2 łyżkami wody, gotować 5 min. Doprawić solą i rozmarynem. Kuskus wymieszać z sosem i łyżką parmezanu.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zjedz zdrowy obiad i chudnij