Dlaczego warto jeść białą kapustę?
Kapusta to często niedoceniane warzywo, mimo że jej lecznicze właściwości wykorzystywane są już od dawna. Można jeść ją kiszoną, pić z niej sok lub stosować okłady z kapusty. Pomagają one między innymi przy problemach związanych z karmieniem piersią. Okłady z kapusty na kolano łagodzą ból i obrzęk.
Kapusta to warzywo o wyjątkowych właściwościach. Stosowana już od wieków w medycynie ludowej, wciąż jest wykorzystywana w domowych kuracjach. Według różnych źródeł może pomóc w około stu różnych schorzeniach. Jednym ze sposobów leczenia tym warzywem są okłady z liści kapusty.
Przepis na kapustę zasmażaną ze słonecznikiem
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- pestki słonecznika
Sposób przygotowania:
Poszatkuj kapustę i zalej ją bulionem. Duś ją pod pokrywką, aż zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Na patelni rozgrzej tłuszcze i zeszklij na nich posiekaną cebulkę dymkę, dosól do smaku.
Cebulkę wymieszaj z ugotowaną i odparowaną kapustą i gotuj razem przez 5 minut. Do gotowej kapusty dodaj poszatkowany koperek, pieprz i uprażony na suchej patelni słonecznik.
Kapusta zasmażana w takiej wersji to nie tylko dodatek, ale wspaniała podstawa dania obiadowego w diecie odchudzającej. Warto połączyć ją ze 100 g pieczonego mięsa kurczaka/ indyka oraz niewielką porcją, ok. 50 g ciemnego pieczywa, by danie było bardziej sycące, ale wciąż niskokaloryczne. Smacznego!
Przeczytaj także: Na co pomagają okłady z kapusty?
Zobacz także video: Kapusta dobra na wszystko