Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka to przede wszystkim witamina C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Niestety nie jest ona odporna na działanie wysokiej temperatury i podczas obróbki ogromną jej część tracimy. O tych bardzo popularnych owocach warto pamiętać także ze względu na flawonoidy oraz antocyjany. Te pierwsze chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, działają przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo (wzmacniają ściany naczyń krwionośnych). Doskonale radzą sobie z wirusami oraz bakteriami, dlatego też warto wprowadzić jabłka do diety późną jesienią, kiedy o infekcję nietrudno.
Przeczytaj także: Czy suszone jabłka są zdrowe?
Przepis na ekspresowe placki z jabłkami
Składniki na 8 szt.:
- 100 g mąki żytniej lub owsianej
- 1 jajko
- pół szklanki mleka 0,5 %
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jabłka
- cynamonu
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Oddziel białko od żółtka i ubij na sztywną pianę. Żółtko, olej i mleko zmieszaj w jednolitą masę i delikatnie dodaj do piany z białka. Mieszankę połącz z mąką i jabłkami startymi wcześniej na tarce (grube oczka). Do gotowej masy dodaj także łyżkę oleju i wymieszaj –będą z łatwością odchodzić od powierzchni teflonowej patelni. Placki smaż na łyżce oleju rzepakowego. Gotowe posyp cynamonem i opcjonalnie posłodź łyżeczką miodu naturalnego. Smacznego!
Przeczytaj także: Czy pieczone jabłka z bakaliami są zdrowe? Najlepszy przepis
Zobacz także video: Jak zrobić tradycyjne placki z jabłkami?