Curry z kurczakiem i mango
- Czosnek - 1/3 ząbka
- Filet z kurczaka - 80 g
- Imbir 0,2 g - szczypta
- Mango 35 g = 1/2 sztuki
- Mleko kokosowe - 200 g
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- Papryka chili - 5 g = 1/4 sztuki
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Przyprawa chili - szczypta
- Przyprawa kurkuma - szczypta
- Ryż brązowy długoziarnisty - 70 g = 1/2 szklanki
- Sól - 2 szczypty
Przygotowanie:
Pierś pokrój w kostkę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem i dodaj resztę składników marynaty, czyli kurkumę, chili, imbir, oliwę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. W dalszych krokach obierz mango i pokrój je na mniejsze kawałki. Później ugotuj ryż w osolonej wodzie. W między czasie na rozgrzaną oliwę z oliwek włóż kurczaka i smaż go, aż się zarumieni. Dodaj potem mango i smaż razem przez pół minuty. Co dalej? Dalej należy dodać mleko kokosowe. Całość zagotuj, a później gotuj jeszcze przez około 1 minutę na umiarkowanym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje, a mango nabierze miękkości. Nie gotuj curry zbyt długo. W przeciwnym razie wysuszysz kurczaka. Danie podawaj z ryżem. Dla wzbogacenia smaku, posyp potrawę świeżo zmieloną papryczką chili i sprasowanym czosnkiem.
Smacznego!