Chili con carne z ryżem:
- Cebula - 1 mała sztuka
- Czerwona fasola konserwowa - 4 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- Polędwica wołowa - 100 g
- Pomidor - 1 duża sztuka
- Przecier pomidorowy - 15 g
- Przyprawa taco - 3 g
- Ryż brązowy - 3/4 woreczka
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekaj i wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek. Kiedy warzywo delikatnie się zeszkli, dołóż wołowinę i smaż całość przez 2-3 minuty, rozdzielając zbite kawałki mięsa. Następnie sparz pomidora i obierz go ze skórki. Później pokrój go w kostkę. Co dalej? Potem dodaj przecier, wymieszaj z pomidorami i zmiksuj wszystko blenderem. W kolejnym kroku do mięsa dodaj zmiksowane pomidory i przyprawę taco. Zmniejsz ogień i duś około 5 minut. Następnie odsącz fasolę i dołóż ją do mięsa. Danie gotuj jeszcze około 3 minuty i podawaj z ugotowanym ryżem.