Burger z łososia i czerwonej fasoli z kaszą gryczaną i surówką z liści szpinaku:
Cebula - 1/2 małej sztuki
Czosnek - 1 ząbek
Fasola czerwona - 1/2 szklanki
Łosoś surowy - 100 g
Pieprz czarny mielony - szczypta
Przyprawa papryka słodka - szczypta
Sól - szczypta
Kasza gryczana - 75 g
Surówka ze świeżych liści szpinaku:
Ocet balsamiczny - łyżeczka
Ogórek - 1 mała sztuka
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
Pieprz czarny mielony - szczypta
Pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
Sól - szczypta
Szpinak młody - 120 g
Przygotowanie:
Od czego zacząć? Zmiel łososia i czerwoną fasolę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy. Z masy rybnej uformuj okrągłe kotlety i piecz w piekarniku około 15 minut. Danie podawaj z kaszą gryczaną i surówką.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
A jak zrobić sałatkę? Szpinak umyj i dokładnie osusz, a później przełóż do miski. Pomidorki przekrój na pół, a ogórka posiekaj w kostkę. Warzywa dodaj do szpinaku. W słoiku przygotuj też balsamiczny winegret: wlej ocet i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj mieszankę. Dodając oliwę, energicznie mieszając połącz składniki sosu i polej nim sałatkę.