Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nowa mutacja koranawirusa jest bardziej zakaźna
menu
Polub nas na Facebooku

Nowa mutacja koranawirusa jest bardziej zakaźna

Getty Images

SARS-CoV-2 to wirus, który mutuje. Szczep, który w tej chwili dominuje, jest zdecydowanie bardziej zaraźliwy, aniżeli pierwsza "wersja" koronawirusa. Niemniej nie staje się on bardziej groźny.

O tym, że koronawirus mutuje wiemy już od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że nowa „wersja” SARS-CoV-2 jest bardziej zakaźna. Na szczęście jednak nie stanowi dla nas większego zagrożenia niż „pierwszy” koronawirus.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Nowa mutacja koronawirusa jest bardziej zakaźna

Na jakiej podstawie wyciągnięto takie wnioski? Chodzi o analizę próbek pobranych od chorych z Europy i Stanów Zjednoczonych. Z próbek tych wyselekcjonowano genomy. Co ciekawe, nowa mutacja koronawirusa (nazywaną G614) praktycznie całkowicie zastąpiła dziś tę pierwotną – zarówno w USA, jak i na Starym Kontynencie. Dodajmy, że jeszcze w marcu wariant ten rzadko pojawiał się poza Europą. Dziś natomiast rozprzestrzenia się na cały świat.

Jak to możliwe, że nowa wersja patogenu jest bardziej zaraźliwa? Chodzi o to, że szybciej mnoży się ona w górnych drogach oddechowych.

Przeczytaj też: Nastolatek wymyślił patent, który może pomóc uchronić się przed zarażeniem koronawirusem

Nowa mutacja koronawirusa utrudnia prace nad szczepionką

Od początku pandemii nie jest tajemnicą, że jedyną, skuteczną metodą walki z SARS-CoV-2 jest wynalezienie szczepionki. Niestety jednak nie jest to zdanie proste – tym bardziej właśnie, że wirus mutuje. Naukowcy są więc przekonani, że pracę nad tego typu antidotum staną się cykliczne i tak jak w przypadku grypy, powstała szczepionka będzie musiała być często powtarzalna. Przyjęta w jednym sezonie może być już  bowiem nieskuteczna w kolejnym.

Zobacz też film: Koronawirus mutuje, co to znaczy?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni