Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nietolerancja histaminy - na czym polega? Objawy, badanie i dieta przy nietolerancji histaminy
menu
Polub nas na Facebooku

Nietolerancja histaminy - na czym polega? Objawy, badanie i dieta przy nietolerancji histaminy

histamina obraz w 3 d

Fot. xrender / Getty Images

Nietolerancja histaminy najczęściej wywoływana jest wrodzonym niedoborem enzymu - oksydazy diaminowej. Konsekwencją jest nadmiar histaminy w organizmie. Skutecznym sposobem leczenia jest dieta niskohistaminowa, z której wyklucza się m.in. marynowane ryby, owoce morza, peklowane mięsa, szpinak, pomidory, awokado, truskawki.

Nietolerancja histaminy spowodowana jest nieprawidłowościami enzymatycznymi. Objawami jej towarzyszącymi są np. migreny, bóle brzucha, wysypki skórne. Leczenie nietolerancji histaminy opiera się modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia i wdrożeniu diety niskohistaminowej.

Nietolerancja histaminy - czym jest? Przyczyny

Nietolerancja histaminy jest zaburzeniem enzymatycznym. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem histaminy w organizmie, która wywołuje objawy przypominające alergię. Podstawową różnicą między alergią a nietolerancją jest fakt, że przy alergii zawsze zaangażowany jest układ immunologiczny. Histamina jest związkiem chemicznym produkowanym przez organizm oraz dostarczanym wraz z pożywieniem. Najczęstszą przyczyną nietolerancji histaminy jest wrodzony niedobór lub całkowity brak enzymu - oksydazy diaminowej (DAO), która odpowiada za rozkładanie w jelitach histaminy pochodzącej z pożywienia. Konsekwencją jest podwyższony poziom tego związku we krwi. Nietolerancja histaminy może być również zaburzeniem nabytym, gdyż istnieją pewne czynniki prowadzące do nieprawidłowego rozkładu histaminy i zmniejszonej aktywności enzymu DAO. Zalicza się do nich: choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), wirusowe zapalenie wątroby, nowotwory okrężnicy i odbytnicy, stosowanie niektórych leków, niedobory witamin i minerałów (np. witaminy B6, cynku, miedzi).

Czym jest i jakie funkcje pełni układ immunologiczny odpowiedz znajdziecie w filmie: 

Zobacz film: Budowa i funkcje układu immunologicznego. Źródło: 36,6

Nietolerancja histaminy - objawy

Niedobór lub brak enzymu DAO powoduje, że histamina dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem nie zostaje rozłożona w jelitach. Wówczas nadmierna ilość tego związku przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu wywołując mało specyficzne i wieloukładowe symptomy przypominające alergię. Objawami nietolerancji histaminy są: bóle i zawroty głowy, migreny, trudności w oddychaniu, duszność, wodnisty katar, uczucie mrowienia na języku, podrażnienia błony śluzowej nosa, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, wysypki skórne i pokrzywka z towarzyszącym świądem, zaburzenia miesiączkowania. U osób z nietolerancją histaminy może pojawić się również nadciśnienie i częstoskurcz.

Nietolerancja histaminy - badanie, diagnostyka

Diagnostyka nietolerancji histaminy opiera się na wywiadzie lekarskim ukierunkowanym na występujące objawy oraz na badaniu poziomu DAO w surowicy krwi. Materiałem do przeprowadzenia badania jest krew żylna. W celu różnicowania nietolerancji histaminy od alergii wykonuje się testy alergiczne, które przy nietolerancji dają wynik ujemny.

Nietolerancja histaminy - leczenie

Leczenie nietolerancji histaminy opiera się głównie na diecie, której celem jest obniżenie poziomu histaminy w organizmie. Ten związek chemiczny może występować naturalnie w produktach żywnościowych, ale jest również wytwarzany w trakcie procesu fermentacji i dojrzewania żywności. Histamina może powstawać także w wyniku psucia się produktu lub wskutek nieprawidłowego przechowywania. Duża ilość histaminy znajduje się w produktach fermentowanych, takich jak: kiszonki, jogurty i kefiry. Produktami bogatymi w ten związek są także: sery pleśniowe, peklowane mięsa, owoce morza, marynowane ryby, drożdze piekarskie, wędliny dojrzewające (np. salami, szynka parmeńska) oraz warzywa: szpinak, pomidory, bakłażan. W diecie przy nietolerancji histaminy należy wykluczyć nie tylko żywność bogatą w histaminę, ale również produkty stymulujące jej wydzielanie i blokujące działanie enzymu DAO. Należą do nich: czekolada, kakao, orzechy, banany, pieczarki, kiwi, truskawki, napoje alkoholowe, mleko krowie, czarna herbata oraz niektóre leki (np. furosemid, diazepam, neomycyna).

Nietolerancja histaminy - co jeść?

W diecie przy nietolerancji histaminy powinny dominować świeże i nieprzetworzone produkty cechujące się niską zawartością tego związku. W jadłospisie dozwolone są świeże ryby o jasnym mięsie i mięso (kurczak, indyk, królik, kaczka) poddawane gotowaniu i duszeniu, jaja oraz mleka roślinne stanowiące zamienniki mleka krowiego. Zalecane jest jedzenie świeżych owoców, takich jak: jabłka, czarne jagody, borówki, porzeczki, brzoskwinie, wiśnie, morele, mango, melony. Niewskazane są gruszki, cytrusy, banany, winogrona, kiwi, truskawki i maliny. Z żywienia eliminuje się również awokado, które jest bogate w histaminę i może powodować wystąpienie objawów nietolerancji tego związku. Wskazane jest spożywanie wszystkich warzyw z wyjątkiem szpinaku, pomidorów i bakłażana. W jadłospisie diety przy nietolerancji histaminy produktami zalecanymi są: ryż, kukurydza, płatki owsiane, ziemniaki, kasza jaglana i gryczana, amarantus, komosa ryżowa, chleb żytni na zakwasie, siemię lniane oraz produkty nabiałowe - twaróg i serek wiejski. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?