Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nieemitowany fragment odcinka 36,6 °C - tylko u nas!
menu
Polub nas na Facebooku

Nieemitowany fragment odcinka 36,6 °C - tylko u nas!

Fot. Kadr z filmu 36,6, sezon 4, odcinek 7

Fot. Kadr z filmu 36,6, sezon 4, odcinek 7

Kamienie w naszym ciele nie biorą się znikąd. Często jesteśmy sami sobie winni, że w naszym ciele tworzą się złogi. Jak zapobiegać ich powstawaniu? Jak sobie pomóc? Zobaczcie rozmowę z dr hab. n. med. Anną Kołodziej, urologiem i ginekologiem, ekspertem programu 36,6 °C.

Za powstawanie kamieni w naszym ciele odpowiada głównie... nadmierne spożycie mięsa i soli. Pamiętajmy przy tym, że mięso jest konserwowane właśnie solą! Wegetarianie kamieni nie mają i właśnie do ograniczenia konsumpcji mięsa zachęca dr hab. n. med. Anna Kołodziej, urolog i ginekolog. 

W rozmowie z Ewą Drzyzgą doktor zachęca pacjentów także do picia dużej ilości płynów.

Powinno się wypić od 6 do 8 szklanek wody dziennie. Pamiętajmy jednak, że jeśli mamy dużego mężczyznę, to zapotrzebowanie na wodę się zwiększa. 

Jednak dr Kołodziej przypomina, że lepiej ograniczyć konsumpcje mięsa.

W Bangladeszu na przykład żyją wegetarianie i oni kamieni nie mają, mimo że wcale dużo nie piją. 

Całość rozmowy z panią doktor zobaczycie w nieemitowanym w telewizji fragmencie programu 36,6 °C:

Zobacz film: Kolka nerkowa - rozmowa z ekspertem 36,6 - fragment ekstra. Źródło: 36,6

Kamienie w naszym ciele

W ludzkim organizmie kamienie mogą tworzyć się w wielu miejscach - np. w kanalikach łzowych, pęcherzyku żółciowym czy właśnie w drogach moczowych. Kamienie nerkowe powodują u pacjentów ogromny ból, a często lekarze zalecają "rodzenie" kamieni. Wtedy zalecane jest picie przynajmniej 3 litrów wody dziennie. Ale w celach profilaktycznych również powinno się dużo pić! I nie tylko - profilaktycznie warto raz na rok badać swój mocz. 

O kamieniach nerkowych dużo mówiono w programie 36,6 °C. Chcecie wiedzieć więcej? Zobaczcie: Kolka nerkowa – skąd się bierze i jak można skutecznie z nią walczyć?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni