Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naukowcy z Uniwersytetu Yale: ser uzależnia jak twarde narkotyki
menu
Polub nas na Facebooku

Naukowcy z Uniwersytetu Yale: ser uzależnia jak twarde narkotyki

Getty Images

Już nie możemy mieć wątpliwości. Badacze z Uniwersytetu Yale wzięli pod lupę ser i dowiedli, że posiada składnik, który uzależnia mózg jak heroina. Jak to możliwe?

Ser uzależnia jak narkotyki

Naukowcy z Uniwersytetu Yale przebadali skład żółtego sera i proces jego rozkładu w ludzkim organizmie. Efekty okazały się zdumiewające, bo okazało się, że ma takie właściwości ma kazomorfina, czyli substancja powstająca w trakcie trawienia kazeiny. Zalicza się ją do opiatów i klasyfikuje do tej samej rodziny co morfina i heroina , czyli tzn. „twarde narkotyki”. Naukowcy udowodnili także, że wysoko przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu jest bardziej uzależniająca, niż inne produkty spożywcze. Najbardziej uzależniające okazały się produkty, które zawierają w składzie żółty ser.

Ser posiada składnik, który uzależnia

Wszystkiemu winna jest kazeina. To najważniejsze białko mleka, które rozkładając się podczas trawienia uwalnia cały szereg opiatów – kazomorfin. Badania wykazały, że kazomorfiny są związane z oddziaływaniem na receptory opioidowe, które z kolei związane są m.in. z funkcją nagradzania i procesu uzależnienia.

Zobacz video: Monika Dreger: U podstaw uzależnienia może leżeć nieradzenie sobie z emocjami

Monika Dreger: U podstaw uzależnienia może leżeć nieradzenie sobie z emocjami. Agencja TVN.

Ser żółty – właściwości odżywcze

Wielu konsumentów zastanawia się, czy ser żółty jest zdrowy, obawiając się, że to tłusty smakołyk, który niewiele wnosi do codziennej diety. Prawdą jest, że ser żółty ma sporo kalorii, bo około 350 kcal w 100 g. Produkt ma także wysoką zawartość tłuszczu. Ser żółty półtłusty zawiera go w minimum 20%, a tłusty – nawet 40%. Są to w większości nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, a więc substancje, których nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na stan naczyń krwionośnych, a także prowadzi do nadwagi i otyłości. Należy pamiętać również, że nawet niskotłuszczowy ser żółty zawiera sporo sodu (ok. 800 mg/100 g), którego nadpodaż ma wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego.

W skład sera żółtego wchodzi jednak wiele innych substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:

  • pełnowartościowe białko (zawierające korzystną dla człowieka kombinację aminokwasów), którego w serze żółtym znajduje się bardzo dużo, bo 24–28 g/100 g, co stanowi połowę referencyjnej wartości dziennego spożycia (RWS),
  • wapń (ok. 700 mg/100 g, czyli 88% RWS), fosfor (ok. 550 mg/100 g – 79% RWS), cynk (9,9 mg/100 g – 39% RWS) i selen (14,5 µg/100 g – 26% RWS),
  • znaczne ilości witamin z grupy B (głównie B2 i B12), a także witamin A, D, E i K.

Przeczytaj także: Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
6
Polecamy
Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości.
Ile i jaki spożywać? 
Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości. Ile i jaki spożywać?  TVN zdrowie
Ser mozzarella – powstawanie, właściwości, zastosowanie
Ser mozzarella – powstawanie, właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
6 produktów spożywczych, które są zdrowsze niż myślimy
6 produktów spożywczych, które są zdrowsze niż myślimy Dzień Dobry TVN
Przeciwutleniacze - czym są, jaką pełnią funkcję?
Czy znajdziemy przeciwutleniacze w żywności?
Przeciwutleniacze - czym są, jaką pełnią funkcję? Czy znajdziemy przeciwutleniacze w żywności? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?