Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego opracowali substancję, która hamuje SARS-CoV-2
menu
Polub nas na Facebooku

Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego opracowali substancję, która hamuje SARS-CoV-2

Laboratorium

gorodenkoff/getty images

Naukowcy UJ przyznali, że opracowana przez nich substancja stworzona na bazie chitozanu jest w stanie hamować infekcję nowymi koronawirusami. Czy jesteśmy o krok od wynalezienia leku?

Innowacyjna substancja na koronawirusa

Stworzona substancja to związek chemiczny o nazwie HTTC. Są to związki, inhibitory polimerowe, stworzone zostały na bazie chitozanu- związku otrzymywanego z krewetek lub grzybów.

Wstępne badania wykazały, że po podaniu związku drogą wziewną nie zaobserwowano u gryzoni toksyczności ani pogorszenia się czynności płuc. Tak więc substancja na bazie chitozanu jest w stanie hamować infekcję nowymi koronawirusami.

Niemniej jednak naukowcy przyznają, że do opracowania leku na SARS-CoV-2 pozostało jeszcze dużo pracy - na ten moment HTTC nie jest zatwierdzony do stosowania u ludzi.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Pierwsze informacje o SARS-CoV-2 pojawiły się pod koniec 2019 roku. Wirus pojawił się w chińskim mieście Wuhan i bardzo szybko rozprzestrzenił się na cały świat. Z szacunków WHO wynika, że zakażonych jest ponad milion osób na całym świecie. Najwięcej chorych jest obecnie w Stanach Zjednoczonych, Włoszech i Hiszpanii.

Koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową i wywołuje chorobę COVID-19. Schorzenie prowadzi do zapalenia płuc, które może zmienić się w niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów zakażenia należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie.

Osoby, które mają takie objawy powinny jak najszybciej skontaktować się ze szpitalem zakaźnym i najbliższą stacją sanepidu. 

Zobacz film: Dr Paweł Grzesiowski o faktach i mitach na temat koronawirusa.

Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?