Cynk jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka.
Właściwości cynku
Cynk w znaczący sposób oddziałuje na układ odpornościowy. Jest składnikiem budowy około 200 enzymów odpowiadających między innymi za ważne przemiany metaboliczne. Jest jedną z podstawowych składowych dbających o stabilność struktury DNA. Odpowiada między innymi za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Cynk pomaga uniknąć wad wrodzonych oraz przedwczesnego porodu.
Cynku nie powinno zabraknąć w diecie dzieci, ponieważ wpływa na mineralizację kości.
Cynk uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach.
Jest również niezbędny dla skóry (zwłaszcza tej z niedoskonałościami), paznokci i włosów, ponieważ wpływa na stężenie witaminy A, a tym samym przyspiesza odnowę komórek skóry.
Cynk jest również odpowiedzialny za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, wpływa na stężenie cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Niedobór cynku
Niedobór cynku może wywołać następujące objawy:
- obniżona odporność
- problemy z węchem i smakiem
- brak apetytu
- biegunki
- zmiany skórne
- wypadanie włosów
- niedokrwistość
Produkty bogate w cynk
Cynk można uzupełnić odpowiednio zbilansowaną dietę.
Dobrze zbilansowana dieta (przy braku poważnych dolegliwości zdrowotnych) nie prowadzi do niedoborów cynku. Naturalne źródła tego pierwiastka to między innymi:
- ostrygi i krewetki – 16 mg w 100 g,
- sezam – 10 mg w 100 g,
- pestki dyni – 7,5 mg w 100 g,
- kakao – 6,6 mg w 100 g,
- kasza gryczana – 3,5 mg w 100 g,
- pieczeń wołowa – 3,8 mg w 100 g,
- salami – 3,2 mg w 100 g,
- ser ementaler tłusty – 4 mg w 100 g,
- migdały – 3,2 mg w 100 g.
Co to jest cynk?
Cynk to biało-błękitny, kruchy metal, który łatwo wchodzi w reakcje chemiczne. Stosuje się go w przemyśle jako składnik wielu stopów, na przykład mosiądzu (miedź i cynk). Ponadto wykorzystuje się go do uodparniania blach stalowych na korozję. Tlenek cynku używany jest w farbach, lakierach i licznych tworzywach sztucznych. Od 1597 r. wiadomo też, że jest on mikroelementem niezbędnym do funkcjonowania człowieka.