Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naturalne źródła cynku. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Naturalne źródła cynku. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni

Cynk

ratmaner/getty images

Podatność na infekcje, łamliwe paznokcie i wypadające włosy. To sygnały świadczące o tym, że brakuje ci cynku. Zamiast sięgać po suplementy, urozmaić swoją dietę. W jakich produktach znajduje się najwięcej cynku?

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka.

Właściwości cynku

Cynk w znaczący sposób oddziałuje na układ odpornościowy. Jest składnikiem budowy około 200 enzymów odpowiadających między innymi za ważne przemiany metaboliczne. Jest jedną z podstawowych składowych dbających o stabilność struktury DNA. Odpowiada między innymi za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Cynk pomaga uniknąć wad wrodzonych oraz przedwczesnego porodu.

Cynku nie powinno zabraknąć w diecie dzieci, ponieważ wpływa na mineralizację kości.

Cynk uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach.

Jest również niezbędny dla skóry (zwłaszcza tej z niedoskonałościami), paznokci i włosów, ponieważ wpływa na stężenie witaminy A, a tym samym przyspiesza odnowę komórek skóry.

Cynk jest również odpowiedzialny za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, wpływa na stężenie cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.

Niedobór cynku

Niedobór cynku może wywołać następujące objawy:

  • obniżona odporność
  • problemy z węchem i smakiem
  • brak apetytu
  • biegunki
  • zmiany skórne
  • wypadanie włosów
  • niedokrwistość

Produkty bogate w cynk

Cynk można uzupełnić odpowiednio zbilansowaną dietę.

Dobrze zbilansowana dieta (przy braku poważnych dolegliwości zdrowotnych) nie prowadzi do niedoborów cynku. Naturalne źródła tego pierwiastka to między innymi:

  • ostrygi i krewetki – 16 mg w 100 g,
  • sezam – 10 mg w 100 g,
  • pestki dyni – 7,5 mg w 100 g,
  • kakao – 6,6 mg w 100 g,
  • kasza gryczana – 3,5 mg w 100 g,
  • pieczeń wołowa – 3,8 mg w 100 g,
  • salami – 3,2 mg w 100 g,
  • ser ementaler tłusty – 4 mg w 100 g,
  • migdały – 3,2 mg w 100 g.

Co to jest cynk?

Cynk to biało-błękitny, kruchy metal, który łatwo wchodzi w reakcje chemiczne. Stosuje się go w przemyśle jako składnik wielu stopów, na przykład mosiądzu (miedź i cynk). Ponadto wykorzystuje się go do uodparniania blach stalowych na korozję. Tlenek cynku używany jest w farbach, lakierach i licznych tworzywach sztucznych. Od 1597 r. wiadomo też, że jest on mikroelementem niezbędnym do funkcjonowania człowieka.

Zobacz film: Objawy niedoborów cynku.

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?