Polub nas na Facebooku
Czytasz: 5 produktów, które są naturalnym źródłem magnezu. Nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie
menu
Polub nas na Facebooku

5 produktów, które są naturalnym źródłem magnezu. Nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie

Magnez

bit245/getty images

Bóle głowy, notoryczne zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze oraz spadek odporności. To symptomy, które świadczą o tym, że brakuje ci magnezu. Sprawdź, co jeść, by uzupełnić dietę o magnez.

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca.

Niedobór magnezu

Magnez uczestniczy w syntezie DNA i białka, a także jest budulcem kości i zębów. Niedobór magnezu łatwo rozpoznać. Zazwyczaj jest on spowodowany:

  • złą dietą i spożywaniem dużej ilość przetworzonych produktów;
  • przyjmowaniem niektórych leków, np. doustnej antykoncepcji, antybiotyków, środków uspokajających, przeczyszczających oraz moczopędnych.

Objawami niedoboru tego makroelementu są: bóle i zawroty głowy, podatność na stres, trudności z koncentracją, nagłe i bolesne skurcze mięśni, nawracające infekcje, nudności, napady niepokoju oraz zaburzenia rytmu serca.

Uzupełnij dietę w magnez

By uzupełnić poziom magnezu nie trzeba brać suplementów diety - wystarczy dobrze zbilansowany posiłek. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałów.

Jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce oraz zboża. Bogata w magnez dieta może wyeliminować ryzyko zawału serca oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Produkty bogate w magnez

  • Pestki dyni - wśród produktów najbogatszych w magnez należy wyróżnić przede wszystkim pestki dyni, które w 100 g dostarczają około 540 mg tego makroelementu. Już garść pestek dyni pokrywa niemal w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W celu wzbogacenia diety w magnez zaleca się wybierać pieczywo z dodatkiem pestek oraz dodawać pestki dyni do różnych potraw, np. sałatek czy musli śniadaniowych.
  • Gorzka czekolada - Magnez w ilości, która jest nam potrzebna, znajdziemy jedynie w gorzkiej czekoladzie o zawartości minimum 75% kakao. W 100 g gorzkiego kakao znajduje się około 420 mg magnezu.
  • Awokado - jest znane ze swoich niekwestionowanych wartości odżywczych. To bogate źródło antyoksydantów oraz magnezu. W 100 g awokado znajdziemy 30 mg magnezu.
  • Banany - wśród owoców to najlepsze źródło magnezu. W 100 g tego owocu znajduje się 33 mg magnezu. Banan to idealna przekąska, która dostarcza mózgowi energii i wspomaga pracę układu nerwowego.
  • Kasza gryczana - to potężny zastrzyk magnezu i witamin z grupy B. W 100 g kaszy gryczanej znajduje się 220 mg magnezu. Kaszę gryczaną warto również jeść ze względu na zawarte w niej białko. Oprócz tego to bogactwo błonnika, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit.

Zobacz film: Magnez w diecie. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?

źródło: Agencja TVN



Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?