1. Dzika róża 1800 mg / 100 g
Owoce dzikiej róży są cenione najbardziej za wysoką zawartość witaminy C. Jej zawartość w surowych owocach jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w owocach cytrusowych. Suszenie, mrożenie i gotowanie powoduje, że ilość witaminy C znacznie się zmniejsza, jednak nadal pozostaje kilkakrotnie wyższa niż w cytrusach. Jeden do trzech owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Te liczby robią wrażenie!
Przeczytaj także: Ten napar z owoców dzikiej róży Agnieszki Cegielskiej to bomba witaminowa!
2. Czarna porzeczka 183 mg / 100 g
W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli niedużo jak na owoc. Jej zawartość witaminy C w 100 g, czyli 183 mg pokrywa 240% dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej. Ponad to, czarna porzeczka posiada sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo. Bardzo wysoka zawartość witaminy C w czarnej porzeczce to gwarant, że ten owoc jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na przeziębienia, obniżoną odporność, słabe naczynia krwionośne, paradontozę i próchnicę zębów.
3. Natka pietruszki 178 mg/ 100 g
Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6 i kwas foliowy. Na szczególną uwagę zasługuje zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się nawet ponad 170 mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie zdrowego dorosłego człowieka na kwas askorbinowy to około 80 mg. Natka pietruszki dostarcza zatem więcej witaminy C niż cytrusy, czy papryka. Liście natki stanowią także bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Obecne w liściach żelazo niehemowe jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C.
4. Czerwona papryka 144 mg/100 g
Czerwona papryka to doskonałe źródło witaminy C, a także wielu olejków eterycznych odpowiedzialnych za charakterystyczny smak i aromat. Dodatkowo to źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. By zachować jej wysoką zawartość wit. C, należy spożywać ją na surowo, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że część tej witaminy ulega rozkładowi.
5. Brokuły 83 mg/100 g
Brokuł to skarbnica zdrowia dla organizmu. Oprócz wysokiej zawartości tej witaminy wzmacniającej odporność, brokuły pozytywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz właściwą pracę nerek. Brokuły zawierają także luteinę, zeaksantynę, ryboflawinę i witaminę C, które chronią wzrok i zabezpieczają przed chorobami oczu związanymi z wiekiem.
6. Szpinak 86 mg /100 g
Na co, oprócz wzmocnienia może liczyć jedząc szpinak? Szpinak zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, E i K. Dostarcza również sporo witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Składniki mineralne, w jakie obfituje zielone warzywo, to przede wszystkim potas, magnez, wapń, fosfor. Szpinak zawiera luteinę – jeden z zawartych w roślinach, niezbędnych dla zdrowia karotenoidów, których organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie, więc musi pozyskiwać je z pożywienia. Na tle innych warzyw szpinak wyróżnia się dużą zawartością białka. Jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego.
7. Truskawki 66 mg/100 g
Walory smakowe truskawek czynią z nich jedne z najbardziej lubianych krajowych owoców. Warto je spożywać również ze względu na bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, bo w 100 g znajduje się aż 66 mg kwasu askorbinowego, a średnie dzienne zapotrzebowanie to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Owoce dostarczają także witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E.
8. Poziomki 60 mg/100 g
Obecne w poziomkach związki wzmacniają ogólną odporność. Wykazują
działanie antyseptyczne – dzięki temu wspomagają naturalne siły obronne
organizmu w walce z różnego typu infekcjami (skórnymi, dróg oddechowych,
pokarmowymi itd.) o pochodzeniu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym.
Przeciwdziałają zmianom zapalnym, m.in. chorobom przyzębia. Mogą także łagodzić
dolegliwości bólowe, np. w dnie moczanowej. Owoce poziomki pospolitej
dostarczają szeregu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Ograniczają
ilość kancerogennych mutacji i hamują procesy starzenia się komórek.
Przeczytaj także: Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?
9. Kiwi 59 mg / 100 g
Właściwości witaminy C z kiwi pozwolą poprawić odporność organizmu oraz walczyć z przeziębieniem. Owoc kiwi cechują też właściwości przeciwutleniające, dlatego wzmacnia on organizm i spowalnia procesy starzenia komórek. Włączone na stałe do codziennej diety kiwi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.
10. Cytryna 53 mg/100 g
Duża ilość witaminy C w cytrynie sprawa, że spożywanie jej w
znacznym stopniu wspomaga pracę układu odpornościowego. Ma ona wpływ na
przyspieszenie powrotu do zdrowia. Stąd też zalecenia, aby w czasie największej
zachorowalności na grypę profilaktycznie spożywać cytrynę, aby uniknąć choroby.
Ze względu na jej właściwości bakteriobójcze cytrynę można stosować w
początkowym stanie zapalnym dróg oddechowych. Spożycie roztworu letniej wody z
sokiem z cytryny często może zwalczyć pierwsze objawy zapalenia gardła.
Zobacz nasze video: Te produkty zawierają najwięcej witaminy C