Naleśniki z mąki kukurydzianej są bezglutenową potrawą, która doskonale sprawdzi się w roli śniadania, obiadu lub podwieczorku. Można je faszerować różnymi nadzieniami – z białego sera, owoców lub warzyw. Mąka kukurydziana jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych.
Naleśniki z mąki kukurydzianej – jak zrobić?
Naleśnik z mąki kukurydzianej są bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem, a co najważniejsze – są dietetyczne i bezglutenowe. Można je przyrządzić w wersji na słodko, dodając do ciasta cukru lub jego zamiennika – ksylitolu – oraz faszerując nadzieniem z owoców bądź domowych konfitur. Naleśniki z mąki kukurydzianej doskonale smakują również w wersji wytrawnej, czyli nadziewane szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami lub pieczonymi warzywami. Cechą charakterystyczną naleśników na bazie mąki kukurydzianej jest złocistożółty kolor, dlatego nie da się ich pomylić z tradycyjnymi naleśnikami z mąki pszennej. Do ciasta naleśnikowego na bazie mąki kukurydzianej nierzadko dodaje się również inne, bezglutenowe rodzaje mąk, np. ryżową ziemniaczaną.
Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis na ciasto
W przygotowanych naleśnikach (około 6 sztuk) znajduje się około:
kcal | 1097 |
---|---|
białko | 33.9 |
tłuszcz | 32.6 g |
węglowodany | 173.3 g |
Jeden naleśnik (około 100 g) dostarcza:
kcal | 180 |
---|---|
białko | 5.6 g |
tłuszcz | 5.4 g |
węglowodany | 28 g |
Składniki:
- 160 g mąki kukurydzianej,
- 300 ml mleka,
- 40 g skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej),
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka cukru,
- olej do smażenia, np. rzepakowy lub kokosowy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę kukurydzianą, skrobię i cukier przesiej do miski. Wymieszaj. Dodaj mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek.
- Do masy dodaj jaja i ponownie wymieszaj. Ciasto pozostaw na około 10 minut.
- Rozgrzej patelnię (najlepiej naleśnikową) z odrobiną oleju. Wlej na patelnię porcję ciasta, poruszając patelnią tak, by rozprowadzić ciasto po całym dnie. Naleśniki smaż na średnim palniku z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- Kontynuuj smażenie aż do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Gotowe naleśniki faszeruj słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
Jak zrobić powidła do naleśników? Zobacz na filmie:
Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis na farsz z cukinii i suszonych pomidorów
W przygotowanym farszu znajduje się około:
kcal | 520 |
---|---|
białko | 27 g |
tłuszcz | 38 g |
węglowodany | 33 g |
błonnik pokarmowy | 4.5 g |
W porcji farszu na jeden naleśnik znajduje się:
kcal | 86 |
---|---|
białko | 4.5 g |
tłuszcz | 6.3 g |
węglowodany | 5.5 g |
błonnik pokarmowy | 0.7 g |
Składniki:
- 300 g cukinii,
- ½ cebuli,
- 6 kawałków suszonych pomidorów,
- 100 g sera koziego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, suszony tymianek,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do cebuli dodaj startą na tarce cukinię – może być ze skórką, ale wydrążona z nasion. Przypraw łyżeczką tymianku i smaż przez około 5 minut na większym ogniu, co chwilę mieszając.
- W międzyczasie (w trakcie smażenia) na patelnię dodaj pokrojone na kawałki suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
- Patelnię z nadzieniem zestaw z ognia. Dodaj pokrojony ser kozi. Mieszaj aż do rozpuszczenia, następnie posyp natką pietruszki.
- Gotowym nadzieniem faszeruj naleśniki z mąki kukurydzianej. Naleśniki złóż w trójkąty i chwilę podgrzej na patelni.
Mąka kukurydziana – wartość odżywcza
Mąka kukurydziana jest otrzymywana poprzez suszenie i mielenie dojrzałych nasion kukurydzy. Ma charakterystyczny żółty kolor. W świecie kulinarnym mąka kukurydziana stanowi często zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie osób chorujących na celiakię, gdyż jest produktem bezglutenowym. Mąka kukurydziana ma wysoką wartość odżywczą. W 100 g zawiera: 6,9 g białka, 76,9 g węglowodanów i 3,9 g tłuszczu. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g mąki kukurydzianej występuje około 7,3 g tego związku. Mąka kukurydziana dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, w tym naturalnych antyoksydantów. Zawiera: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy E i K, beta-karoten oraz potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen i miedź. Żółtą barwę zawdzięcza zawartości karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Cennymi dla organizmu składnikami mąki kukurydzianej są luteina i zeaksantyna, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Mąka kukurydziana – właściwości zdrowotne
Mąka kukurydziana wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Obecność błonnika w mące kukurydzianej prowadzi również do uregulowania poziomu cukru we krwi i poprawy wrażliwości tkanek na insulinę. Zapobiega to gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi, a tym samym nagłym napadom głodu i podjadaniu. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego – usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm, przeciwdziałając zaparciom i wspomagając odchudzanie. Witaminy B obecne w mące kukurydzianej mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, polepszając m.in. zdolności poznawcze: pamięć, koncentrację i uwagę. Związki występujące w mące przyczyniają się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek, chronią DNA przed uszkodzeniami i wspomagają wzrost komórek. Mąka kukurydziana jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu hamują procesy starzenia się organizmu i zapobiegają rozwojowi wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów. Ponadto, składniki mąki kukurydzianej przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu oraz zapewniają dobry stan skóry, włosów, i paznokci.
Mąka kukurydziana – zastosowanie
Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej, która stanowi skuteczną formę leczenia celiakii, nazywanej inaczej chorobą trzewną. Nie zawiera ona glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Na bazie mąki kukurydzianej przygotowuje się omlety, placki, naleśniki, racuchy. Ten rodzaj mąki jest również wykorzystywany do wypieku pieczywa oraz ciast, ciasteczek, biszkoptów i herbatników. Mąkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania zup i sosów, panierowania mięs oraz wyrabiana ciasta na kopytka i kluski.
Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Zobaczcie na filmie: