Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naleśniki z mąki kukurydzianej – wartość odżywcza, przepisy na ciasto i farsz
menu
Polub nas na Facebooku

Naleśniki z mąki kukurydzianej – wartość odżywcza, przepisy na ciasto i farsz

naleśniki, mąka kukurydziana

Fot. iko636 / Getty Images

Naleśniki z mąki kukurydzianej stanowią smaczny i bezglutenowy zamiennik tradycyjnych naleśników pszennych. Mąka kukurydziana dostarcza organizmowi wielu cennych związków, m.in. błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, karotenoidów, żelaza i cynku. 

Naleśniki z mąki kukurydzianej są bezglutenową potrawą, która doskonale sprawdzi się w roli śniadania, obiadu lub podwieczorku. Można je faszerować różnymi nadzieniami – z białego sera, owoców lub warzyw. Mąka kukurydziana jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych.

Naleśniki z mąki kukurydzianej – jak zrobić?

Naleśnik z mąki kukurydzianej są bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem, a co najważniejsze – są dietetyczne i bezglutenowe. Można je przyrządzić w wersji na słodko, dodając do ciasta cukru lub jego zamiennika – ksylitolu – oraz faszerując nadzieniem z owoców bądź domowych konfitur. Naleśniki z mąki kukurydzianej doskonale smakują również w wersji wytrawnej, czyli nadziewane szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami lub pieczonymi warzywami. Cechą charakterystyczną naleśników na bazie mąki kukurydzianej jest złocistożółty kolor, dlatego nie da się ich pomylić z tradycyjnymi naleśnikami z mąki pszennej. Do ciasta naleśnikowego na bazie mąki kukurydzianej nierzadko dodaje się również inne, bezglutenowe rodzaje mąk, np. ryżową ziemniaczaną.

Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis na ciasto

W przygotowanych naleśnikach (około 6 sztuk) znajduje się około: 

kcal 1097
białko 33.9
tłuszcz 32.6 g
węglowodany 173.3 g

Jeden naleśnik (około 100 g) dostarcza: 

kcal 180
białko 5.6 g
tłuszcz 5.4 g
węglowodany 28 g

Składniki:

  • 160 g mąki kukurydzianej,
  • 300 ml mleka,
  • 40 g skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej),
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej do smażenia, np. rzepakowy lub kokosowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę kukurydzianą, skrobię i cukier przesiej do miski. Wymieszaj. Dodaj mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek.
  2. Do masy dodaj jaja i ponownie wymieszaj. Ciasto pozostaw na około 10 minut.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej naleśnikową) z odrobiną oleju. Wlej na patelnię porcję ciasta, poruszając patelnią tak, by rozprowadzić ciasto po całym dnie. Naleśniki smaż na średnim palniku z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  4. Kontynuuj smażenie aż do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Gotowe naleśniki faszeruj słodkim lub wytrawnym nadzieniem.

Jak zrobić powidła do naleśników? Zobacz na filmie: 

Zobacz film: Jak zrobić powidła. Źródło: Dzień Dobry TVN

Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis na farsz z cukinii i suszonych pomidorów

W przygotowanym farszu znajduje się około: 

kcal 520
białko 27 g
tłuszcz 38 g
węglowodany 33 g
błonnik pokarmowy 4.5 g

W porcji farszu na jeden naleśnik znajduje się: 

kcal 86
białko 4.5 g
tłuszcz 6.3 g
węglowodany 5.5 g
błonnik pokarmowy 0.7 g

Składniki:

  • 300 g cukinii,
  • ½ cebuli,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • 100 g sera koziego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do cebuli dodaj startą na tarce cukinię – może być ze skórką, ale wydrążona z nasion. Przypraw łyżeczką tymianku i smaż przez około 5 minut na większym ogniu, co chwilę mieszając.
  2. W międzyczasie (w trakcie smażenia) na patelnię dodaj pokrojone na kawałki suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Patelnię z nadzieniem zestaw z ognia. Dodaj pokrojony ser kozi. Mieszaj aż do rozpuszczenia, następnie posyp natką pietruszki.
  4. Gotowym nadzieniem faszeruj naleśniki z mąki kukurydzianej. Naleśniki złóż w trójkąty i chwilę podgrzej na patelni.

Mąka kukurydziana – wartość odżywcza

Mąka kukurydziana jest otrzymywana poprzez suszenie i mielenie dojrzałych nasion kukurydzy. Ma charakterystyczny żółty kolor. W świecie kulinarnym mąka kukurydziana stanowi często zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie osób chorujących na celiakię, gdyż jest produktem bezglutenowym. Mąka kukurydziana ma wysoką wartość odżywczą. W 100 g zawiera: 6,9 g białka, 76,9 g węglowodanów i 3,9 g tłuszczu. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g mąki kukurydzianej występuje około 7,3 g tego związku. Mąka kukurydziana dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, w tym naturalnych antyoksydantów. Zawiera: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy E i K, beta-karoten oraz potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen i miedź. Żółtą barwę zawdzięcza zawartości karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Cennymi dla organizmu składnikami mąki kukurydzianej są luteina i zeaksantyna, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Mąka kukurydziana – właściwości zdrowotne

Mąka kukurydziana wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Obecność błonnika w mące kukurydzianej prowadzi również do uregulowania poziomu cukru we krwi i poprawy wrażliwości tkanek na insulinę. Zapobiega to gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi, a tym samym nagłym napadom głodu i podjadaniu. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego – usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm, przeciwdziałając zaparciom i wspomagając odchudzanie. Witaminy B obecne w mące kukurydzianej mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, polepszając m.in. zdolności poznawcze: pamięć, koncentrację i uwagę. Związki występujące w mące przyczyniają się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek, chronią DNA przed uszkodzeniami i wspomagają wzrost komórek. Mąka kukurydziana jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu hamują procesy starzenia się organizmu i zapobiegają rozwojowi wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów. Ponadto, składniki mąki kukurydzianej przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu oraz zapewniają dobry stan skóry, włosów, i paznokci.

Mąka kukurydziana – zastosowanie

Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej, która stanowi skuteczną formę leczenia celiakii, nazywanej inaczej chorobą trzewną. Nie zawiera ona glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Na bazie mąki kukurydzianej przygotowuje się omlety, placki, naleśniki, racuchy. Ten rodzaj mąki jest również wykorzystywany do wypieku pieczywa oraz ciast, ciasteczek, biszkoptów i herbatników. Mąkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania zup i sosów, panierowania mięs oraz wyrabiana ciasta na kopytka i kluski. 

Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
21
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni