Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami
Jagody – naturalny zabójca bakterii i wirusów
Zawarte w jagodach naturalne antybiotyki powstrzymują namnażanie się bakterii i wirusów, dzięki czemu jagody działają działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Owoce, jak i liście rośliny zawierają wiele garbników, dzięki temu mają silniejsze właściwości przeciwwirusowe. Garbniki neutralizują toksyny i uniemożliwiają ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka ziaren chia
- 4 łyżki mrożonych jagód
- miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
- szczypta kurkumy
- garść orzechów włoskich
- pół miękkiego banana
- łyżka naturalnego jogurtu
- 1/3 łyżeczki ashwagandhy
- pół łyżeczki pyłku pszczelego
Sposób przygotowania:
Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.
Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.
Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.
Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)
Awokado – cenny tłuszcz, który chroni przed nowotworami
Tłuszcz zawarty w awokado to kwas oleinowy. Reguluje on poziom cholesterolu we krwi, eliminuje szkodliwe trójglicerydy oraz cholesterol LDL (ang. low-density lipoprotein), zaś wpływa korzystnie na poziom „dobrego” cholesterolu HDL (ang. high-density lipoprotein). Dzięki temu zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Awokado obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu można również zmniejszyć zagrożenie zawałem serca. Przyczynia się również do profilaktyki nowotworowej – pozwala zapobiegać zwłaszcza nowotworom piersi u kobiet oraz prostaty u mężczyzn.
Składniki:
- gryczany makaron soba lub zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty
- pół miękkiego awokado
- 5-6 krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna lub 1 limonka
- kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
- sól/pieprz
- odrobina sosu rybnego lub sojowego
- odrobina miodu do smaku
- biały lub czarny sezam
- szczypiorek lub świeża pietruszka
- masło klarowane do smażenia
Przeczytaj także: Dlaczego należy spożywać awokado?
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.
Kolacja - kanapki z pastą paprykową Muhammara
Papryka – bomba witaminy C
Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.
Przeczytaj także: Kapsaicyna - właściwości zdrowotne
Składniki:
- 3 papryki
- pestki świeżego granatu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści orzechów włoskich lub migdałów
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- łyżeczka miodu
- 3 szczypty płatków chilli
- chleb żytni na zakwasie
Sposób przygotowania:
Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.
Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.
Zobacz nasze video, jak przygotować przepisy krok po kroku: