Polub nas na Facebooku
Czytasz: Morszczuk - wartości odżywcze, kalorie. Czy rybę można jeść w ciąży?
menu
Polub nas na Facebooku

Morszczuk - wartości odżywcze, kalorie. Czy rybę można jeść w ciąży?

Morszczuk

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Morszczuk to zdrowa ryba, jednak musi pochodzić ze sprawdzonego źródła. Morszczuk ma chude mięso, o dużej zawartości białka, wapnia, selenu oraz witaminy B12. Czy morszczuk jest polecany kobietom w ciąży? Sprawdźcie!

Morszczuk jest rybą, którą wyróżnia chude mięso bogate w kwasy DHA. W 100 g morszczuka znajdziemy 0,32 g kwasów tłuszczowych, więcej niż w mięsie innych popularnych ryb (dorsza czy halibuta). 

Morszczuk nie jest rybą kaloryczną, chociaż wiele zależy od sposobu jej przygotowania. Smażona na głębokim oleju zwiększa kaloryczność i traci wartości odżywcze, dlatego najlepiej ją przygotowywać na parze lub grillu. Morszczuk zawiera 50 mg cholesterolu na 100 g mięsa oraz sporo białka, wapnia, selenu oraz witaminy B12. W mięsie morszczuka znajdziemy także zawiera aminokwasy egzogenne, które nie są produkowane w organizmie, takie jak: lizyna (1,42 g/ 100 g), leucyna (1,32 g/ 100 g), walina (1,0 g/100 g), izoleucyna (1,16 g/ 100 g), treonina (0,90 g/ 100 g).

Zawartość potasu w rybie pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, serca oraz na układ nerwowy. Z kolei witaminy z grupy B poprawiają koncentrację i pracę mózgu. Selen to pierwiastek, którego niedobór może powodować obniżenie sprawności seksualnej. To również on pomaga w budowaniu odporności, normuje pracę tarczycy, zapobiega powstawaniu nowotworów, a zwłaszcza raka wątroby, płuc i jelita grubego. 

Tabela wartości odżywczych zawartych w mięsie morszczuka

100 g 89 kcal
Białko  17,2 g
Tłuszcze  2,2 g
Kwasy omega-3 0,36 g (DHA 0,32 g)
Cholesterol  50 mg
Potas 270 mg
Fosfor 142 mg
Sód 100 mg
Magnez 23 mg
Niacyna 3 mg
Witamina B12 1 µg
Witamina D3 1,3 µg
Witamina A 10 µg

Morszczuk - kto może go jeść? Wpływ na zdrowie

Mięso morszczuka zawiera dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych, jest zatem zalecane osobom z miażdżycą, problemami z cholesterolem, z układem krążenia, a także w profilaktyce reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, alergii. Duża ilość kwasów tłuszczowych w diecie obniża ryzyko powstania zakrzepów w tętnicach. 

Morszczuk - czy ciężarne mogą go jeść?

Morszczuk jest rybą w pełni bezpieczną dla kobiet w ciąży, bowiem w jego mięsie nie ma rtęci. Jest nawet zalecany, właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów DHA, korzystnie wpływających na rozwój płodu. 

Warto pamiętać, że morszczuk musi pochodzić ze zrównoważonego połowu. Dowodzi tego certyfikat MSC. Certyfikat ASC świadczy z kolei o tym, że ryba została wyhodowana w sposób odpowiedzialny. Jakich ryb należy unikać? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jakich ryb unikać? Źródło: Wiem, co jem 

Morszczuk - przepis na pyszną rybkę

Morszczuk jest sprzedawany w postaci filetów (ze skórą lub bez) lub w postaci tuszek. Najzdrowiej i najsmaczniej przygotować rybę na parze, na grillu lub w piekarniku. Ten typ obróbki termicznej najlepiej wydobywa smak z ryby, która dobrze smakuje z warzywami lub w sosie np. cytrynowym lub pomidorowym. Morszczuka można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pulpetów rybnych lub zupy rybnej czy ryby po grecku. 

Smażenie morszczuka zwiększa ilość kwasów nasyconych, a obniża zawartość kwasów tłuszczowych wielonasyconych. 

Polecamy: Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?