Miód rzepakowy powstaje z nektaru kwiatów rzepaku, których przyjemny zapach jest dość wyczuwalny w tym produkcie, zwłaszcza świeżym, ponieważ aromat szybko słabnie. Pozyskuje się go zwykle na przełomie kwietnia i maja; jest to najlepszy czas na spożywanie tego miodu w postaci płynnej. Miód rzepakowy, ze względu na dużą zawartość glukozy, szybko się krystalizuje, zmieniając barwę ze słomkowej na białą lub kremowo-piaskową. Nie wpływa to jednak na jego charakterystyczny smak – słodki i łagodny, z lekką nutą goryczki.
Miód rzepakowy – właściwości
Właściwości miodu rzepakowego wynikają przede wszystkim z dużej zawartości cukrów prostych, wśród których przeważa glukoza. Jest łatwo przyswajalna przez organizm, nie obciąża wątroby, pobudza i wzmaga jej działanie detoksykacyjne, dzięki czemu można łatwiej pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii.
W miodzie rzepakowym stwierdzono wiele innych wartościowych składników, m.in. olejki eteryczne, garbniki (wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i ściągające) oraz związki fenolowe, czyli kwasy fenolowe i flawonoidy. Wpływają one pozytywnie na układ krwionośny oraz wykazujące działanie antyoksydacyjne, niwelujące szkodliwą aktywność wolnych rodników.
Na właściwości lecznicze miodu rzepakowego wpływa też obecność witamin z grupy B, witaminy C oraz związków karotenoidowych, a także łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i dość rzadko występującego w przyrodzie boru. Odgrywa on bardzo ważną rolę w budowie tkanki kostnej, prawidłowym funkcjonowaniu śledziony i tarczycy, a także metabolizmie innych mikroelementów.
Miód rzepakowy działa bakteriobójczo, co wynika z obecności nadtlenku wodoru, powstającego w wyniku reakcji dwóch enzymów zawartych w produkcie: oksydazy i katalazy.
W przeciwieństwie do innych miodów, zwłaszcza nawłociowego, gryczanego, lipowego i nektarowo-spadziowego, mód rzepakowy charakteryzuje się dość niską aktywnością antybiotyczną. Ze względu na łatwą przyswajalność jest natomiast wskazany dla osób dbających o wagę. 100 g miodu rzepakowego dostarcza ponad 300 kcal.
Miód rzepakowy – na co pomaga?
Miód rzepakowy pomaga na wiele problemów zdrowotnych. Jest zalecany w przypadku schorzeń układu krążenia: niewydolności mięśnia sercowego czy miażdżycy. Produkt obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia wieńcowe, poprawia funkcjonowanie krwioobiegu. Uzupełnia niedobory ważnych mikroelementów, zwłaszcza magnezu i potasu. Może być wartościowym uzupełnieniem diety osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Pomaga ograniczyć zgagę, wzdęcia i mdłości.
Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego od wieków były wykorzystywane do walki z przeziębieniami, infekcjami oraz stanami zapalnymi dróg oddechowych, gardła, nosa czy oskrzeli. Produkt wspomaga odporność organizmu, poprawia koncentrację, przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym. Wykorzystywany może być również zewnętrznie przy oparzeniach lub chorobach skóry. Przyspiesza gojenie ran, oczyszcza je i zapobiega zakażeniom.
Miód rzepakowy kremowany
Świeży miód rzepakowy ma konsystencję płynną, jednak z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych, zwłaszcza glukozy, szybko (nawet po upływie tygodnia od miodobrania) zaczyna się krystalizować i twardnieć. Dlatego dużą popularnością cieszy się miód rzepakowy kremowany. Technika jego przygotowywania polega na długotrwałym, mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (czyli produktu w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. To sprawia, że przyjmuje on na wiele miesięcy kremową konsystencję oraz charakterystyczną śnieżnobiałą barwę.
W trakcie procesu kremowania do miodu nie powinno się nic dodawać, dzięki czemu wartości odżywcze miodu rzepakowego są takie same, jak produktu w stanie naturalnym. Zyskuje za to dodatkowe walory, przede wszystkim nie rozwarstwia się, co minimalizuje ryzyko fermentacji. Łatwiej go również rozsmarowywać na pieczywie.
Kremowany miód rzepakowy powinien być przechowywany w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Najlepsza dla niego temperatura to 20–22°C.
Naturalna zmiana konsystencji wpływa na kolor miodu rzepakowego. W stanie płynnym jest niemal bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonawym, po skrystalizowaniu staje się biały lub szaro-kremowy.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie: