Miód faceliowy to miód kwiatowy wytwarzany przez pszczoły na bazie materiałów zebranych z kwiatów facelii błękitnej, rośliny kiedyś uprawianej na paszę dla zwierząt, a obecnie hodowanej głównie ze względu na właściwości miododajne.
Co to jest i z czego powstaje miód faceliowy?
Miód faceliowy to kwiatowy miód nektarowy produkowany przez pszczoły z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Jest to miododajna roślina z rodziny ogóreczników, która niegdyś hodowana była na paszę dla zwierząt. Facelia jest rośliną chętnie uprawianą przez pszczelarzy z kilku względów – dostarcza duże ilości nektaru, dość długo kwitnie, jest niewymagająca w uprawie, a pszczoły chętnie ją odwiedzają. Jej pyłek ma charakterystyczny fioletowo-niebieski kolor, dlatego pierzga z pasiek leżących blisko pól facelii będzie zabarwiona na niebiesko.
Miód faceliowy – wygląd, właściwości smakowe i krystalizacja
Miód faceliowy ma kolor jasnożółty lub zielonkawy. Jest przyjemny i delikatny w smaku, w czym przypomina miód akacjowy, jest od niego jednak bardziej aromatyczny i posiada kwaskowaty posmak. Jeśli kolor zakupionego miodu jest ciemniejszy, oznacza to, że nie występuje w nim przewadze nektar zebrany przez pszczoły z facelii i mamy do czynienia z mieszanką wielokwiatową. Takie przypadki są dość częste, ponieważ kwitnie ona równocześnie z wieloma innymi kwiatami.
Miód faceliowy, gdy nastąpiła krystalizacja, przybiera barwę jasnokremową lub niemal białą.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:
Miód faceliowy – właściwości lecznicze i działanie
Miód faceliowy jest naturalnym lekiem, który wzmacnia organizm i wspomaga leczenie. Jego działanie okazało się skuteczne między innymi w:
-
zapobieganiu przeziębieniom – miód faceliowy podnosi odporność i rozgrzewa organizm;
- wspomaganiu leczenia górnych i dolnych dróg oddechowych – udrażnia drogi oddechowe, łagodzi kaszel i ból gardła;
-
wzmacnianiu organizmu po dużym wysiłku fizycznym lub intelektualnym;
- wspomaganiu pracy układu pokarmowego – miód faceliowy leczy nieżyty i wrzody żołądka oraz dwunastnicy, wspiera pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego;
- wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia – wzmacnia serce, obniża ciśnienie, wspiera leczenie miażdżycy;
- wspomaganiu leczenia astmy oskrzelowej;
- hamowaniu toksycznego wpływu używek – alkoholu, tytoniu, kofeiny i teiny.
Miód faceliowy, tak jak większość miodów, wykazuje też właściwości antybakteryjne. Jak dowiodły badania jest ono jednak stosunkowo słabe w porównaniu z niektórymi gatunkami miodu, jak choćby z miodem nawłociowym.
Miód faceliowy dla dzieci
Miód faceliowy jest bardzo często lubiany przez dzieci ze względu na swój łagodny smak. Jest on dobrym źródłem energii i zawiera bogactwo witamin oraz wzmacnia odporność, dlatego zdecydowanie warto jest go im podawać.
Należy jednak pamiętać, że miodu i innych produktów pszczelich nie powinno się stosować u dzieci przed ukończeniem 1 (a niektórzy twierdzą, że nawet 2) roku życia. Choć jest on zdecydowanie zdrowszy od cukru, należy pamiętać, że nie jest to produkt odpowiedni dla niemowląt. Przede wszystkim należy unikać dosładzania podawanych im produktów jakimikolwiek substancjami. Poza tym przedwczesne częstowanie dzieci produktami pszczelimi może doprowadzić do rozwinięcia się u nich alergii. Jedzenie miodu przez niemowlęta jest również niewskazane, ponieważ grozi zatruciem laseczkami jadu kiełbasianego i wystąpieniem botulizmu dziecięcego, który może doprowadzić do śmierci.
Jak stosować miód faceliowy?
Miód faceliowy może być stosowany tak jak każdy inny miód w kuchni – do słodzenia i wypieków oraz jako kosmetyk. Jego dużą zaletą jest delikatny smak, dzięki czemu z powodzeniem można go stosować do słodzenia napojów, bo nie zmienia ich smaku. Można go również dodawać do deserów, naleśników, a nawet wypieków (choć wówczas straci większość właściwości).
Miód faceliowy znajdzie też zastosowanie w domu, jako kosmetyk. Nałożony na popękane usta błyskawicznie je zregeneruje i odżywi. Sprawdzi się także jako składnik peelingów i maseczek.
Bibliografia:
1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. i Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy fitoterapii”, 2, 2014, s.67–70.
2. Trzybiński S., Miód faceliowy i inne miody, „Pasieka”, 2, 2010, s. 21.
3. Trzybiński, S., Miód faceliowy i inne miody, cz.2, „Pasieka”, 3, 2010, s. 8.