Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ministerstwo Zdrowia uznało COVID-19 za chorobę zawodową
menu
Polub nas na Facebooku

Ministerstwo Zdrowia uznało COVID-19 za chorobę zawodową

Getty Images

Ministerstwo Zdrowia uznało COVID-19 jako chorobę zawodową. Decyzja ta jest odpowiedzią na apel Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej z 30 marca tego roku, skierowany do Prezesa Rady Ministrów.

Dla kogo koronawirus jest najgroźniejszy? Przede wszystkim dla seniorów, a także osób z chorobami współistniejącymi (cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca i płuc czy nowotwory). Mówi się także, że w grupie ryzyka znajdują się palacze, a także osoby ze znacznie obniżoną odpornością. W czasie pandemii muszą uważać na siebie też pracownicy ochrony zdrowia, czyli ludzie, którzy na co dzień walczą z SARS-CoV-2 na pierwszej linii frontu. To właśnie lekarze, pielęgniarki czy ratownicy każdego dnia narażają swoje zdrowie i życie, opiekując się pacjentami z COVID-19. W związku z tym Naczelna Rada Lekarska zaapelowała pod koniec marca tego roku do premiera o uznanie choroby wywoływanej przez koronawirusa za zawodową.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Ministerstwo Zdrowia uznało COVID-19 za chorobę zawodową

Według Naczelnej Rady Lekarskiej nie ma żadnych wątpliwości, że ryzyko zakażenia wywołanego SARS-CoV-2 podczas wykonywania obowiązków służbowych jest w grupie zawodowej lekarzy i lekarzy dentystów znacznie wyższe, niż w przypadku innych grup zawodowych. Oczywiście ryzyko to wzrasta w momencie, gdy brakuje środków ochrony osobistej oraz w momencie, gdy zagrożenie epidemiczne jest związane z nowym wirusem.

Po odpowiedzi ministerstwa należy uznać, że w przypadku lekarza lub lekarza dentysty zakażonego wirusem SARS-CoV-2 istnieją przesłanki do wydania decyzji o stwierdzeniu choroby zawodowej – komentował samorząd lekarski.

Czym jest choroba zawodowa?

Choroba zawodowa jest jednym ze schorzeń wymienionych w wykazie chorób zawodowych. Powstała ona najprawdopodobniej lub też bezspornie w związku z wykonywaniem zawodowych obowiązków. Zazwyczaj jest ona związana ze szkodliwym działaniem czynników w miejscu pracy lub wynika z wykonywanych czynności służbowych. Tego typu chorobę rozpoznaje się przeważnie w czasie zatrudnienia pracownika na danym stanowisku. Dodajmy, że kiedy zostanie ona rozpoznana, osoba zatrudniona dostaje odpowiednie świadczenie z tego tytułu.

Przeczytaj też: Choroba zawodowa – jakie są kryteria

Na jakie inne choroby zawodowe narażeni są pracownicy ochrony zdrowia?

W 2018 roku eksperci z Instytutu Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera opublikowali badania na temat chorób zawodowych wśród pracowników opieki zdrowotnej i pomocy społecznej. Jakie wnioski płyną z tej analizy? Najczęstszymi schorzeniami na przestrzeni lat 2009-2016 były: choroby zakaźne i pasożytnicze (64,8 proc.), choroby obwodowego układu nerwowego (9,6 proc.),choroby skóry (8,9 proc.), choroby narządu ruchu (8,3 proc.) i choroby narządu głosu (3,2 proc.).

Zobacz film: Polka pracuje nad szczepionką na COVID-19

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni