Polub nas na Facebooku
Czytasz: MCH – średnia waga hemoglobiny w badaniu morfologicznym: normy, za niskie i za wysokie MCH
menu
Polub nas na Facebooku

MCH – średnia waga hemoglobiny w badaniu morfologicznym: normy, za niskie i za wysokie MCH

Badanie poziomu kwasu moczowego we krwi

Fot: Andrew Brookes / gettyimages.com

MCH to parametr informujący o średniej wadze hemoglobiny. Oznacza się go w badaniu morfologii krwi. Zbyt niskie MCH może świadczyć o niedoborze żelaza. MCH powyżej normy jest rzadko obserwowane, np. w przebiegu sferocytozy wrodzonej.

Morfologia krwi obwodowej to jedno z najczęściej wykonywanych badań. Ocenia się w nim liczbę składników krwi: leukocytów, erytrocytów, trombocytów oraz wskaźników erytrocytarnych. Ustala się też jak liczne są płytki krwi.

MCH – morfologia

MCH, a także MCHC i MCV to wskaźniki czerwonokrwionkowe (erytrocytarne). MCH (mean corpuscular hemoglobin concentration) oznacza średnią wagę hemoglobiny (HGB) w krwince, natomiast MCHC – średnie stężenie hemoglobiny w krwince. Aby wyliczyć wielkość tych parametrów, niezbędne jest oznaczenie hematokrytu i hemoglobiny u pacjenta. Sama hemoglobina to białko wykorzystywane do transportu tlenu w organizmie. Jest odpowiedzialne za utlenowanie tkanek i komórek. Wskaźniki MCH i MCHC są więc istotne pod kątem odpowiedniej ilości HGB w każdej czerwonej krwince. Wielkość komórki zwykle jest zależna właśnie od zawartości hemoglobiny. Te komórki, które mają prawidłową ilość MCH, są nazywane normochromicznymi, natomiast te z obniżoną wartością – hipochromicznymi. Średnia masa hemoglobiny w erytrocycie jest oznaczana w trakcie podstawowego badania morfologicznego krwi. Stanowi ono jedno z najważniejszych badań wskazujących na stan zdrowia i jest wykonywane zarówno profilaktycznie, jak i w przypadku podejrzenia dolegliwości. Badanie MCH dobrze jest przeprowadzić w przypadku podejrzenia niedokrwistości, a także w przebiegu monitorowania jej leczenia. Na tzw. morfologię krwi należy zgłosić się na czczo. Oznacza to, że co najmniej 8 godzin przed wykonaniem badania nie należy jeść żadnego posiłku. Próbka krwi jest pobierana z żyły łokciowej. Warto pamiętać, aby kilka dni przed przeprowadzeniem badania odstawić leki oraz prowadzić zbilansowaną dietę. Nie należy sięgać po produkty z bardzo dużą ilością żelaza, aby nie zafałszować wyników. Morfologia krwi wykonana w trakcie krwawienia miesięcznego oraz u kobiet w ciąży nie będzie miarodajna pod kątem wskaźnika MCH. W tym okresie parametry krwi ulegają bowiem zmianie.

Zobacz film: Prawidłowe wyniki morfologii. Źródło: Bez recepty

MCH – normy

Wartości referencyjne średniej wagi hemoglobiny są zależne od wieku, ale niezależne od płci. Średnia norma to 27-32 pg (pikogramów). Natomiast prawidłowa wartość MCHC wynosi 33–37 g/dl. Otrzymany wynik może niewiele różnić się w zależności od konkretnego laboratorium. Wpływają na niego technika wykonywania oznaczenia oraz sprzętu, na którym została przeprowadzona analiza krwi. Wynik badania najlepiej skonsultować z lekarzem, który zlecił jego wykonanie. Wartości MCH zwykle są obniżone w przypadku niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Badanie średniej wagi hemoglobiny jest bardzo istotne, a odchylenia od normy mogą wskazywać na stany patologiczne. Obniżone bądź podwyższone wskaźniki należy jak najszybciej skonsultować z lekarzem.

MCH podwyższone

Podwyższone MCH i MCHC to bardzo rzadko zdarzają się w badaniach laboratoryjnych. Wyniki powyżej normy towarzyszą rzadkim chorobom takim jak sferocytoza wrodzona. Zazwyczaj jest ona rozpoznawana u niemowląt oraz u dzieci we wczesnym okresie ich życia. Schorzenie ma przyczyny genetyczne – aż w 80% przypadków występuje u innych członków rodziny. Sferocytoza wynika z zaburzeń w budowie błony komórkowej erytrocytów. Tego typu zaburzenia powstają na skutek anomalii ilościowych i/lub jakościowych białek błony oraz cytoszkieletu. Pojawiają się one, ponieważ w genach odpowiedzialnych za kodowanie wyżej wymienionych białek dochodzi do mutacji. Można zaobserwować brak jednego bądź kilku białek. Zbyt mała ich liczba powoduje osłabienie cytoszkieletu, a także zmniejszenie powierzchni krwinki czerwonej. Mutacja przyczynia się również do kulistego kształtu sferocytu, który prawidłowo ma dwuwklęsły kształt. Przez taką budowę krwinki są mniej elastyczne. Powoduje to, że z trudnością przedostają się przez naczynia włosowate. Mogą być więc zatrzymywane we wnętrzu śledziony i tam niszczone. Prowadzi to do zmniejszenia ich liczby. Do podwyższenia stężenia MCH dochodzi także w przypadku odwodnienia erytrocytów.

MCH niskie

Spadek MCH to dość częsta sytuacja, której główną przyczyną jest niedobór żelaza. Jest to związane z produkcją niewystarczającej ilości hemoglobiny. Skutkuje niedoborem HGB w krwinkach czerwonych. Obniżenie poziomu MCH i MCHC może też wynikać z procesu chorobowego toczącego się w przebiegu talasemii. Schorzenie jest warunkowane genetycznie i należy do grupy niedokrwistości hemolitycznych. Wiąże się ze spadkiem syntezy białkowych części hemoglobiny. Jest to spowodowane istnieniem mutacji w genach, które prowadzą do zmniejszenia produkcji HGB, która może transportować tlen. W związku z tym pojawia się niedokrwistość.

Bibliografia:

1. lek. Piotr Karaś "Morfologia krwi obwodowej - interpretacja wyniku badania" 

2. Wioleta Żarlak, Anna Adamowicz-Salach, Olga Ciepiela, Iwona Kotuła, Anna Szmydki-Baran, Urszula Demkow „Ocena przydatności badań laboratoryjnych w diagnostyce sferocytozy wrodzonej”

3. Paweł Turowski, Małgorzata Uhrynowska, Ewa Brojer „Talasemie — patofizjologia, podstawy molekularne i diagnostyka”

4. "Morfologia krwi obwodowej"

5. Oznaczanie, wyliczanie i interpretacja podstawowych wskaźników hematologicznych z uwzględnieniem interpretacji wyników uzyskanych przy pomocy analizatorów.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
134
20
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?