Migdały zaliczane są produktów z kategorii tak zwanych superfoods. Mają mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Można spożywać je na różne sposoby – w postaci surowej, prażonej, moczone w wodzie, jako mleko migdałowe lub masło migdałowe. Z uwagi na szerokie zastosowanie i pyszny smak masło migdałowe zasługuje na szczególną uwagę. Warto poznać jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować je bez substancji konserwujących, dodatkowego tłuszczu i składników chemicznych.
Masło migdałowe – jakie ma właściwości
Włączenie do diety zarówno samych migdałów, jak i masła migdałowego, niesie za sobą wiele korzyści. Oto najważniejsze z zalet migdałów:
- Mają wysoką wartość odżywczą – zawierają dużą ilość białka, nierozpuszczalny błonnik, flawonoidy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, wapń, cynk, fosfor i potas. Migdały zawierają dużą ilość tłuszczu, jednak jest to tłuszcz w postaci niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Masło wytwarzane z migdałów pozostawia uczucie sytości na długi czas.
- Mają korzystny wpływ na serce i układ krwionośny – dzięki składnikom odżywczym zawartym w migdałach masło migdałowe pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, ma właściwości przeciwzakrzepowe i poprawia krążenie. Ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi – sprawia, że zły cholesterol (LDL) nie odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych.
- Zapobiegają powstawaniu cukrzycy i pomagają regulować poziom cukru we krwi – migdały zmniejszają tak zwaną insulinoodporność (czyli stan, w którym organizm ludzki w mniejszym stopniu reaguje na działanie insuliny, przez co następują skoki glukozy we krwi) oraz obniżają poziom cholesterolu LDL.
- Wspomagają odchudzanie – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm. Dzięki nim zmniejsza się prawdopodobieństwo odkładania się tkanki tłuszczowej. Migdały utrzymują uczucie sytości przez długi czas, między innymi dzięki zawartości błonnika. Warto jednak pamiętać, że migdały są kaloryczne, dlatego należy spożywać garść migdałów dziennie lub 2-3 łyżki np. zamiast innych przekąsek, a nie jako dodatkowy posiłek.
- Wspomagają pracę układu nerwowego – dzięki zawartości magnezu, kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, masło migdałowe zmniejsza uczucie stresu, wspomaga procesy zapamiętywania i koncentrację. Przyspiesza regenerację w chwilach wzmożonego stresu i wyczerpania psychicznego.
- Podnoszą odporność – masło migdałowe wytworzone z nasion migdałowca wspomaga pracę układu immunologicznego. Jest polecane szczególnie w okresach wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie.
- Wzmacniają włosy i paznokcie – dzieje się tak ze względu na mnogość witamin i minerałów. Spożywanie masła migdałowego zmniejsza kruchość paznokci, a także wypadanie i łamliwość włosów.
Masło migdałowe – przepis
Masło migdałowe można zarówno kupić (np. w sklepach ze zdrową żywnością, czy wielu supermarketach), jak i przygotować samodzielnie. Masło przygotowane w domu ma tę zaletę, że jest pozbawione substancji chemicznych i konserwantów, a osoby na diecie lub diabetycy mogą zrezygnować z substancji słodzących.
Przyrządzenie masła jest łatwe i nie wymaga posiadania profesjonalnych sprzętów – wystarczy piekarnik i blender (ręczny lub kielichowy).
Do przygotowania słoiczka masła migdałowego potrzebne są następujące składniki:
- 500 g migdałów,
- 2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy,
- 2 łyżeczki cynamonu
Przepis na przygotowanie masła migdałowego:
- Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim migdały.
- Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 170-180 stopni Celsjusza.
- Blaszkę z migdałami należy włożyć do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut.
- Nasiona należy ostudzić, a następnie umieścić w blenderze i miksować od 5 do 10 minut. Warto co jakiś czas przerwać miksowanie, aby nie zepsuć urządzenia. Można też co jakiś czas przemieszać masę.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji należy dodać syrop i cynamon. Można zrezygnować z dodawania miodu lub syropu. Warto jednak pamiętać, że produkty te mogą nadać migdałom bardziej miękką lub płynną konsystencję.
Zamiast cynamonu można do masła dodać np. miąższ z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego. Masło przygotowane według powyższego przepisu można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Masło migdałowe samo w sobie jest tłuste, dlatego nie ma potrzeby dodawać do niego żadnego oleju. Można przygotować je także z pominięciem pieczenia i zmiksować po prostu świeże orzechy. Samo miksowanie zabierze jednak nieco więcej czasu.
Masło migdałowe – jak stosować
Masło migdałowe można stosować na wiele różnych sposobów. Smakuje doskonale jako dodatek do świeżego chleba czy tostów. Bez przeszkód można łączyć je np. z powidłami śliwkowymi. Ponadto można dodawać je do ciast, deserów, jogurtów, bakalii, musli czy owoców, a także do dań i dodatków wytrawnych, takich jak sosy, dressingi, i potrawki warzywne oraz mięsne (np. leczo).