Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine School of Medicine wykazały, że związek zawarty w marynowanych kaparach aktywuje kanały potasowe, które regulują aktywność serca i mózgu.
Co to są kapary?Jak wyglądają i smakują?
Kapary to przetworzone pączki kwiatowe rośliny zwanej kaparem ciernistym. Jest to zimozielony krzew dorastający do 1 m wysokości, występujący naturalnie w krajach śródziemnomorskich. Pączki kwiatowe zbierane są zanim zdążą się rozwinąć, a następnie konserwowane na różne sposoby. Najczęściej dostępne sklepach formy to:
- kapary marynowane w słodko-kwaśnej zalewie,
- kapary w słonej zalewie,
- kapary solone,
- kapary w winie,
- kapary w oliwie.
Po przetworzeniu mają one wygląd ciemnozielonych kulek wielkości ziarna groszku z licznymi, jasnymi plamkami. Kapary posiadają charakterystyczny, dość intensywny, pikantno-cierpki smak.
Autorzy badania zauważają, że ludzie jedzą kapary od ponad 10 000 lat. Nawet starożytna rzymska książka kucharska „Apicius” wspomina o kaparach. Ludzie nadal używają ich w medycynie tradycyjnej ze względu na ich właściwości przeciwrobacze, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne oraz możliwe korzyści dla układu krążenia i przewodu pokarmowego.
Kapary - właściwości zdrowotne
Najnowsze badanie amerykańskich naukowców, które ukazało się, w "Communications Biology" wyjaśnia, jak kapary wpływają na organizm i w jaki sposób aktywują kanały potasowe, ważne dla aktywności serca i mózgu.
Naukowcy przebadali szereg ekstraktów roślinnych pod kątem aktywności w rodzinie kanałów potasowych zwanych kanałami KCNQ.
Kanały potasowe KCNQ odgrywają kilka ważnych ról w organizmie, w tym regulują bicie serca, skurcz mięśni i funkcję przewodu pokarmowego. Ich dysfunkcja jest związana z pewnymi chorobami, w tym cukrzycą, arytmią i epilepsją.
Naukowcy są przekonani, że ich odkrycie może w przyszłości przyczynić się do opracowania nowych leków na epilepsję i arytmię.
Kapary -źródło polifenoli
Właściwości zdrowotne kaparów doceniają dietetycy. Dzięki dużej zawartości polifenoli, są one m.in. na liście 10 najlepszych i najzdrowszych produktów w diecie SIRT.
W 100 g kapary w zalewie zawierają:
- 23 kalorie,
- niecały gram tłuszczu,
- 2 g białka,
- 3 g błonnika,
- 5 g węglowodanów,
- witaminy – B1 (0,018 mg), B2 (0,139 mg), B3 (0,652 g), B5 (0,27 mg), B6 (0,023 mg), B9 (23 μg), C (4 mg), E (0,88 mg) i K (24.6 μg),
- minerały – wapń (40 mg), żelazo (1,7 mg) i sód (2960 mg).
Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu czy rozmaite procesy chorobowe, w tym także nowotwory. Polifenole uważa się za korzystne dla zdrowia również ze względu na zdolność do aktywowania sirtuiny, czyli białka, które określa się mianem genu długowieczności i szczupłości.
To na produktach z wysoką zawartością polifenoli bazuje popularna dieta SIRT, dzięki której Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów. Kapary znajdują się na liście polecanych SIRTowych produktów. Surowe kapary zawierają ok. 310 mg polifenoli na 100 g, a średnia zawartość polifenoli w 100 g kaparów w zalewie to 135,56 - 180,77 mg.
Zobacz film: Dieta SIRT to teraz jedna z najmodniejszych metod odchudzania. Na czym polega?
źródło: www.medicalnewstoday.com