Polub nas na Facebooku
Czytasz: Malwa czarna, różowa i czerwona – zastosowanie i właściwości
menu
Polub nas na Facebooku

Malwa czarna, różowa i czerwona – zastosowanie i właściwości

malwa

Fot. TatyanaMishchenko / Getty Images

Malwa jest powszechną w Polsce rośliną ogrodową, występującą w wielu odmianach, różniących się zwłaszcza barwą kwiatów – najczęściej czarną, różową, czerwoną i białą. Najwięcej cennych właściwości leczniczych oraz kosmetycznych wykazują owoce, a szczególnie kwiaty malwy czarnej.

Rosnąca w polskich ogródkach, zwłaszcza wiejskich, malwa (czarna, różowa, czerwona lub biała) jest rośliną z rodziny ślazowatych, pochodzącą ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Bałkańskiego. Charakteryzuje się dużą wysokością, dochodzącą nawet do 3 m, oraz obficie występującymi różnobarwnymi kwiatami, które pojawiają się zazwyczaj w okresie letnim, między czerwcem a wrześniem.

Rozpadający się owoc malwy składa się z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu dwukomorowych rozłupek zawierających pojedyncze nasiona. Zarówno owoce, jak i kwiaty malwy czarnej wyróżniają się wieloma właściwościami leczniczymi oraz kosmetycznymi.

Czarna malwa

Czarna malwa (Alce rosea L.) jest od wieków stosowana w medycynie naturalnej, a jej walory ceni się również obecnie, o czym świadczy tytuł „Rośliny Roku 2012”, przyznany jej przez niemieckich specjalistów z branży zielarskiej. Wyjątkowe, ciemne zabarwienie kwiatów to efekt wysokiego stężenia antocyjanów (malwidyny, peonidyny i delfinidyny), czyli naturalnych barwników roślinnych należących do grupy flawonoidów.

Związki zawarte w malwie czarnej:

  • wykazują właściwości antyoksydacyjne;
  • aktywują enzymy;
  • stymulują działanie systemu immunologicznego;
  • powstrzymują rozwój procesów zapalnych;
  • wspomagają utrzymanie szczelności naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi w naczyniach;
  • korzystnie wpływają na funkcje układu nerwowego;
  • wspomagają terapię przeciwnowotworową;
  • poprawiają ostrość widzenia, przyspieszając regenerację rodopsyny.

Malwa czarna dostarcza sporo cennych minerałów, garbników, żywic i kwasów uronowych, ale przede wszystkim związków śluzowych, które powlekają błony śluzowe gardła i krtani, zaś tworzona przez nie warstwa okluzyjna zapewnia ochronę dróg oddechowych przed podrażnieniami. Pozwala to złagodzić uczucie suchości i ból gardła – dolegliwości często towarzyszące infekcjom oraz stanom zapalnym. Dlatego napary z czarnej malwy od dawna są stosowane przy problemach z układem oddechowym. Pomagają również leczyć nieżyty żołądka.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Malwa – herbaty

Zbierane w słoneczny dzień, a następnie odpowiednio suszone kwiaty i owoce malwy czarnej są często składnikiem leczniczych herbat oraz naparów, które charakteryzują się delikatnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Szczególnie zaleca się je osobom zmagającym się z suchym kaszlem, nieżytami górnych dróg oddechowych, stanami zapalnymi jamy ustnej i gardła, chorobami oskrzeli lub zapaleniem migdałków.

Herbata z czarnej malwy może być skutecznym panaceum na dolegliwości żołądkowe czy schorzenia pęcherza moczowego. Okłady z takiego naparu przynoszą ulgę w stanach zapalnych skóry, łagodzą podrażnienia, nawilżają i poprawiają krążenie. Z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne herbata z malwy powstrzymuje też proces starzenia skóry, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Można ją stosować w przypadku zmęczonych i podrażnionych oczu.

Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Do kubka należy wsypać 2 łyżeczki suszonego kwiatu czarnej malwy, a następnie zalać szklanką (około 200 ml) wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na około 10 minut. Pić szklankę herbaty 3 razy dziennie.

Suszone kwiaty malwy czarnej znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwnik słodyczy, alkoholu, syropów czy napojów gazowanych. Używane są również w kuchni, sprawdzają się w roli aromatycznej przyprawy do ciast, np. pierników.

Czarna malwa na okres

Roślina od wieków była również stosowana w łagodzeniu różnych dolegliwości kobiecych. Szczególnie ceniono wpływ czarnej malwy na dolegliwości menstruacyjne. Spożywanie naparu z jej kwiatów może pomóc zarówno w przypadku zbyt krótkiego i skąpego miesiączkowania, jak i wtedy, gdy menstruacja jest długa oraz obfita.

Czarna malwa wykazuje właściwości estrogenne, dlatego zaleca się ją kobietom w okresie menopauzy. Składniki roślinnego naparu pozwalają ograniczyć męczące symptomy menopauzy, czyli uderzenia gorąca, bezsenność, rozdrażnienie czy wahania nastroju.

Zobacz film: Co to jest zespół napięcia przedmiesiączkowego? Źródło: 36,6

Malwa różowa

Malwa różowa (Alcea rosea L.) to jedna z najpopularniejszych roślin w przydomowych ogrodach, stąd często nazywana jest malwą ogrodową. Inne jej określenie – topolówka wyniosła – nawiązuje do długiej, wyprostowanej łodygi, która niekiedy przekracza nawet 3 m. W odróżnieniu od malwy czarnej nie ma ona zbyt wielu właściwości leczniczych i jest uprawiana przede wszystkim ze względów dekoracyjnych; w lipcu i sierpniu pokrywa się pięknymi kwiatami o różowej barwie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?