Czosnek to warzywo, które budzi spore kontrowersje. Jedni go uwielbiają i wzbogacają nim niemal każdą potrawę. Drugich odstrasza już sam zapach i unikają go jak ognia. Mimo że zdania co do czosnku są podzielone, to pewne jest, że warzywo stanowi kopalnię substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie.
Liczne badania pokazują, że czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie tylko pomaga wyleczyć infekcję, która już się pojawiła, ale przede wszystkim wzmacnia i chroni organizm przed kolejną chorobą. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza teraz, kiedy cały świat walczy z pandemią i przygotowuje się na drugą falę zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2.
Dla tych, którzy dodają czosnek do wszystkiego i dla tych, którzy chcą się dopiero do niego przekonać mamy kilka przepisów, które -być może - pozwolą wam spojrzeć na to warzywo trochę z innej strony.
Przepisy na dania z czosnkiem
Krem czosnkowy
Składniki:
- bulion drobiowy ok. 400ml;
- 3 średnie ziemniaki;
- 1 cebula;
- 10 ząbków czosnku;
- małą śmietanę 12 proc.;
- grzanki: pokrojona bułka lub chleb i upalona na patelni.
Przygotowanie
Cebulę i czosnek smażymy w garnku na małym ogniu. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, uważamy, żeby nie spalić czosnku. Do warzyw dodajemy bulion i doprowadzamy danie do wrzenia. Gotujemy około 10-12 minut. Jeśli ziemniaki są miękkie całość blendujemy i dodajemy śmietanę.
Roladki z tortilli z sosem czosnkowym
- 2 placki tortilli;
- szynka;
- kilka pasków papryki;
- ogórek świeży;
- sałata/rukola.
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu;
- 3 ząbki czosnku;
- łyżka soku z cytryny;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- sól i pieprz.
Na plaski talerz wykładamy szynkę, paprykę, ogórki oraz sałatę. Polewamy sosem czosnkowym (wszystkie składniki mieszamy, czosnek siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem). Zawijamy tortille w rulon i kroimy na mniejsze kawałki.
Dlaczego warto jeść czosnek? Dowiesz się tego z filmu: