Polub nas na Facebooku
Czytasz: Laktoferyna – krople, saszetki, kapsułki. Działanie i dawkowanie laktoferyny
menu
Polub nas na Facebooku

Laktoferyna – krople, saszetki, kapsułki. Działanie i dawkowanie laktoferyny

Kobieta, która karmi dziecko piersią

Fot: miodrag ignjatovic / gettyimages.com

Laktoferyna to naturalnie występujące w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych białko. Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antywirusowe, a także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Właściwy poziom laktoferyny w organizmie chroni naszą odporność przed schorzeniami, warto więc wiedzieć, jakie ma działanie i jakie są sposoby jej suplementacji.

Naturalnie największe stężenie laktoferyny występuje w mleku matki. Laktoferyna jest szczególnie często suplementowana małym dzieciom, co służy zwiększaniu ich odporności. Laktoferyna dla niemowląt może mieć postać kropli, saszetki lub kapsułek. Warto znać działanie i właściwości laktoferyny, tym bardziej że jest to białko o ogromnych możliwościach, a jej potencjał ciągle nie został ostatecznie odkryty.

Co to jest laktoferyna?

Laktoferyna to glikoproteina, jedną z jej właściwości jest zdolność wiązania żelaza. Największe stężenie laktoferyny znajduje się w siarze i mleku matki. Dlatego też noworodek karmiony piersią dzięki laktoferynie zyskuje barierę ochronną i składniki odżywcze. Laktoferyna jest również odpowiedzialna za stworzenie pierwszej linii obrony przed wnikaniem patogenów chorobotwórczych. Białko to występuje we wszystkich wydzielinach ustrojowych organizmu, np. w mleku, łzach, ślinie, wydzielinie śluzowej z układu oddechowego, pokarmowego czy z dróg rodnych. Laktoferynę można bardzo łatwo suplementować. Jest ona przeważnie uzyskiwana z odtłuszczonego mleka lub serwatki. Laktoferyna wykorzystywana jest do produkcji leków na schorzenia górnych dróg oddechowych, suplementów żelaza, jak również specjalnych mieszanek pokarmowych dla niemowląt i dzieci. Białko przez wzgląd na brak toksyczności i odporność na działanie soków żołądkowych może być stosowane niemalże bez ograniczeń.

Laktoferyna – działanie

Laktoferyna działa m.in. przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a także przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Obecna w nerkach laktoferyna zmniejsza poziom żelaza w moczu, chroniąc tym samym drogi moczowe przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Białko wytwarzane w trzustce odpowiada za właściwą mikroflorę dwunastnicy. Dzięki laktoferynie wzmacniane jest działanie antybiotyków, a ponadto w przypadku infekcji dróg oddechowych za sprawą laktoferyny pobudzany jest system odpornościowy, zwalczający infekcje. Suplementacja laktoferyny jest szczególnie istotna w przypadku obniżonej odporności, w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie i grypę. Laktoferyna zapobiega również niedoborom żelaza, chroni przed anemią i osłabieniem organizmu.

Czytaj także: Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?

Laktoferyna dla dzieci

W okresie noworodkowym laktoferyna jest głównym źródłem żelaza. Stymuluje i kształtuje układ odpornościowy noworodka w pierwszych dniach życia. Ponadto dba o właściwy rozrost flory bakteryjnej jelit, a w przypadku dzieci z mukowiscydozą usuwa z jamy ustnej niebezpieczną mikroflorę, działając przeciwzapalnie i nawilżająco na błony śluzowe. Laktoferyna ogranicza infekcje rotawirusowe (szczególnie niebezpieczne, a nawet śmiertelne dla niemowląt i małych dzieci), uefektywnia też działanie enzymów w jelicie cienkim, ułatwiających trawienie pokarmów. Dodatkowo w przypadku niemowląt z niską wagą urodzeniową podawanie laktoferyny przyczynia się do obniżenia ryzyka rozwoju sepsy.

Laktoferyna – preparaty

Dostępne w aptekach preparaty laktoferyny mogą mieć różną formę: kropli doustnych, kapsułek oraz proszku do sporządzania zawiesiny doustnej. Preparaty laktoferyny są zalecane do stosowania przy wspomaganiu odporności, w zaburzeniach gospodarki żelaza, podczas regenerowania nabłonka jelitowego oraz w przebiegu infekcji.

Z czego składa się kobiece mleko? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Z czego składa się kobiece mleko? Źródło: 36,6

Laktoferyna – dawkowanie

W przypadku preparatu laktoferyny w kroplach należy stosować 10 kropli na dobę. Środek można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po zmieszaniu z letnim, ale nie gorącym, płynem. Laktoferyna w tabletkach może być podawana dzieciom i dorosłym w dawce od 1 do 2 kapsułek na dobę. Dzieciom po 3 roku życia i osobom dorosłym zaleca się połknięcie kapsułki i popicie letnią wodą lub innym płynem w letniej temperaturze (mleko, jogurt, sok). W przypadku niemowląt i małych dzieci, które nie potrafią połykać kapsułek, można je otworzyć i podać do bezpośredniego spożycia bądź po rozpuścić w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie można rozpuszczać w gazowanych oraz gorących napojach. Laktoferyna w saszetkach może być spożywana bezpośrednio z saszetek lub po rozpuszczeniu w chłodnej wodzie lub innym płynie. Dorośli mogą przyjmować do 2 saszetek na dobę, zaś niemowlęta i małe dzieci – 1 saszetkę na dobę.

Laktoferyna – skutki uboczne

Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania preparatów laktoferyny jest uczulenie na którykolwiek z jej składników. Mogą pojawić się wówczas: uczulenie skórne, świąd lub problemy żołądkowe (zaparcia, biegunki).

Czytaj takżeSuplementy diety na wzmocnienie odporności. Co brać, czego unikać?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?