Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwasek cytrynowy - właściwości, działanie i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Kwasek cytrynowy - właściwości, działanie i zastosowanie

Kwasek cytrynowy

Jennifer A Smith/getty images

Kwas cytrynowy (Acidum citricum) jest organicznym związkiem chemicznym. Jest popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Ma symbol E330. Kwasek cytrynowy posiada właściwości antybakteryjne i grzybobójcze.

Kwasek cytrynowy - właściwości

Kwasek cytrynowy otrzymuje się w procesie całkowicie naturalnym, poprzez fermentację cytrynową za pomocą cukru i kultur pleśni. Po procesie produkcyjnym kwasek cytrynowy przyjmuje formę bezwonnej, krystalicznej substancji o mocno kwaśnym smaku.

Kwasek cytrynowy ma działanie zakwaszające, czyli obniża pH wielu produktów. Kwasek cytrynowy przyczynia się do konserwacji żywności, co gwarantuje trwałość i zwiększa datę przydatności do spożycia.

Kwasek cytrynowy - działanie

Kwasek cytrynowy zawiera cenne dla organizmu składniki odżywcze, między innymi witaminę C. Kwasek sprawia też, że witaminy oraz przeciwutleniacze są łatwiej przyswajalne. Co więcej kwasek cytrynowy spełnia wiele ważnych funkcji, między innymi bierze czynny udział w spalaniu węglowodanów.

Kwasek cytrynowy – zastosowanie

Kwasek cytrynowy uważa się za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do produktów żywnościowych używanych w przemyśle. Jest wykorzystywany jako przeciwutleniacz lub regulator kwasowości.

Kwasek cytrynowy dodawany jest między innymi do:

  • przetworów mięsnych,
  • produktów owocowych oraz warzywnych,
  • wyrobów cukierniczych,
  • napojów gazowanych,
  • deserów w proszku,
  • przypraw i przetworów mlecznych.
  • Znajdziemy go również w lodach i serkach topionych, gdzie pełni rolę stabilizatora emulsji.

Kwasek cytrynowy jest również wykorzystywany w innych dziedzinach przemysłowych, między innymi koncerny farmaceutyczne wykorzystują jego właściwości musujące dodając go do tabletek.

 Oprócz tego kwasek cytrynowy stosuje się jako środek czyszczący.

Zobacz film: Cytrynowa woda zdrowia doda

źródło: Agencja TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?