Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kurkuma - dlaczego warto ją spożywać?
menu
Polub nas na Facebooku

Kurkuma - dlaczego warto ją spożywać?

Getty Images/manusapon kasosod

Rewelacyjnie działa nie tylko na zdrowie, ale i urodę. A gdyby tego było mało pięknie podkręca smak i kolor dań.  Jakie konkretnie korzyści daje codzienne spożywanie kurkumy? Poznaj właściwości królowej przypraw.

Kurkuma – co to jest?

Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z Indii. I choć większość z nas sięga po nią głównie ze względu na walory smakowe, warto wiedzieć, że potrafi ona nie tylko dodać charakteru daniom, lecz także zapewnić nam sporą dawkę zdrowia.

Przeczytaj też: Kurkuma w ciąży. Dozwolona czy zakazana? Jakie ma działanie?

Kurkuma - właściwości

Dlaczego warto sięgnąć po kurkumę? Okazuje się, że składniki znajdujące się w tej roślinie przede wszystkim wspomagają pracę mózgu – zarówno w kontekście fizycznym (po urazach i po chorobach), jak i psycho – emocjonalnym. Można więc śmiało stwierdzić, że nie tylko odbudowuje mózg, ale także pomaga w stanach depresyjnych, zaburzeniach pamięci czy w stanach dementywnych. Co ważne, przyprawa ta spożywana w odpowiednich ilościach potrafi nawet zahamować rozwój nowotworu. A gdyby tego było mało, skutecznie rozprawi się też z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak biegunki, zaparcia czy wrzody. Dodajmy również, że kurkuma regeneruje wątrobę i działa żółciopędnie, a więc zapobiegnie powstawaniu kamicy żółciowej. Ta egzotyczna przyprawa chroni też przed infekcjami, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Potrafi również zapobiegać chorobom z grupy autoagresji – na przykład stwardnieniu rozsianemu.

Kurkuma – jak ją stosować?

Kurkuma pomimo swoich rewelacyjnych właściwości zawsze będzie gorzka. […] Możemy wypić sobie ją pod postacią shota – jedną łyżeczkę wymieszać z miodem i odrobiną ciepłej wody – podpowiada Maia Sobczak, dietetyk holistyczny.

Ile profilaktycznie dawek kurkumy powinniśmy przyjmować? Eksperta zdradza, że dobrze jest spożyć jedną łyżkę na dobę. Warto też wiedzieć, że silniejsze działanie będzie miał korzeń kurkumy, aniżeli sproszkowana wersja tej rośliny.

Przeczytaj też: Napój z kurkumy – właściwości prozdrowotne, sposób przyrządzenia

Chcesz wiedzieć więcej o wspaniałych właściwościach kurkumy? Koniecznie zobacz odcinek programu „Dzień dobry zdrowie” już w najbliższą niedzielę o 10:50!

Źródło: Discovery Life

Przepis na shot zdrowia już znasz. Jeśli jednak niespecjalnie jesteś fanem tego rodzaju mieszanek, pamiętaj, że łyżeczka kurkumy dodana do obiadu, również świetnie zadziała na organizm. Potrzebujesz przepisu? Już spieszymy z pomocą!

Przepis na wegańskie curry z dynią

Składniki:

  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka pasty z curry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 300 g dyni lub batatów
  • 1/2 cukinii (150 g)
  • czerwona papryka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ostra papryczka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pomidor
  • świeża kolendra
  • Do podania: ryż

Przygotowanie:

Podgrzewamy olej, dodajemy starty czosnek i imbir, pokrojoną cebulkę, curry – warto dodawać wodę, żeby składniki nie przywierały do dna garnka. Po kilku minutach dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i mieszamy.

Dodajemy obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek.

Zalewamy ostudzonym bulionem warzywnym, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez około 5 minut. Potem dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora (ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych) i gotujemy aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.

Pastę z curry można przygotować z cebuli, 5 grubych plastrów imbiru, ½ papryczki chili, łyżeczka mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika, ½ łyżeczki soli. Składniki miesza się ze sobą.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?