Które produkty należy przechowywać w lodówce, a które artykuły stracą przez chłód swoje właściwości? Czasami tego typu informacje możesz znaleźć na opakowaniu czy butelce. Niemniej istnieją też towary, które nie tylko nie posiadają odpowiedniej etykiety, lecz także wiele osób ma różne zdanie na temat tego, gdzie powinniśmy je trzymać. A za przykład mogą nam posłużyć chociażby warzywa.
To jaka jest prawda? Zacznijmy od produktów w butelkach. Problematyczne do tej pory było pewnie przechowywanie keczupu, musztardy czy majonezu, prawda? Jeśli właśnie nam przytaknąłeś, podpowiadamy, że każdy z tych produktów lepiej trzymać w lodówce. Dzięki temu ochronisz sosy przed pleśnią i bakteriami. Co jeszcze powinno znaleźć się „na chłodnej półce”? Bez wątpienia sosy sałatkowe, a także pokrojone owoce czy warzywa. Warto również wiedzieć, że masło czy dżem, jeśli zostaną zjedzone względnie szybko (odpowiednio miesiąc i 10 dni) nie muszą być przechowywane w chłodnym miejscu.
A czego nie powinniśmy trzymać w lodówce? Cytrusów, pomidorów, chleba, a także oliwy z oliwek. Chłód sprawi, że produkty te stracą swój smak.