Polub nas na Facebooku
Czytasz: Która czekolada jest najzdrowsza? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C!
menu
Polub nas na Facebooku

Która czekolada jest najzdrowsza? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C!

Zobacz film: Która czekolada jest najzdrowsza? Źródło: 36,6

Jak wybrać najlepszą czekoladę? Czy znany i uwielbiany przez najmłodszych wyrób z nasion kakaowca, może nas jeszcze zaskoczyć? W odcinku odpowiedzieliśmy na odwieczny dylemat rodziców, która czekolada jest najzdrowsza. Czy znamy wszystkie rodzaje królowej słodyczy?

Podstawą do sporządzenia czekolady jest miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, środek słodzący oraz dowolne dodatki. Czekoladę dzielimy na:

  • gorzką;
  • deserową;
  • mleczną;
  • białą;
  • różową.

Oprócz tego wyróżnimy czekolady z dodatkami:

  • bakaliowa;
  • orzechowa;
  • czekolady z owocami, likierami i innymi dodatkami.

Z najnowszych badań wynika, że spożywanie czekolady obfituje w wiele wartości odżywczych. Flawonoidy zawarte w czekoladzie przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych. Spożycie kakao bogatego w epikatechiny podwyższa poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając tym samym przepływ krwi w organizmie.

Warto jednak zaznaczyć, że czekolady z dodatkami są najmniej zdrowe, ponieważ mają dużo cukru i tłuszczu oraz małą ilość flawonoidów, które są dla nas niezbędne. Zamiast tego możemy wybrać czekoladę z naturalnymi dodatkami takimi jak rozmaryn czy skórka pomarańczy.

W powyższym nieemitowanym fragmencie programu 36,6 °C dietetyk dr Krystyna Pogoń opowiada o różnych gatunkach czekolady. Dowiadujemy się o przełomie w branży cukierniczej, jakim jest nowo odkryty czwarty rodzaj czekolady.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?