Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto i kiedy powinien poddawać się testom na wykrycie koronawirusa?
menu
Polub nas na Facebooku

Kto i kiedy powinien poddawać się testom na wykrycie koronawirusa?

Zobacz film: Kto i kiedy powinien poddawać się testom na wykrycie koronawirusa? Źródło: 36,6

Najlepszym sposobem na potwierdzenie zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 jest wykonanie testu. Taki badanie powinno zostać wykonane, u każdej osoby, które ma objawy sugerujące COVID-19. Kto jeszcze i w jakich okolicznościach powinien zostać przebadany?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia państwa, które walczą z pandemią koronawirusa powinny zrobić wszystko, aby wykonywać jak najwięcej testów. Co powinno stanowić przesłankę do jego wykonania?

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Kto powinien zostać przebadany?

Takie testy powinna mieć wykonana każda osoba, która przebywa na kwarantannie. Badanie najlepiej wykonać na jej koniec, czyli po upływie czternastu dni. Zakłada się, że po dwóch tygodniach od ewentualnego zakażenia powinny pojawić się już pierwsze symptomy. Trzeba mieć jednak na uwadze, że ich brak nie oznacza, że osoba nie ma w sobie wirusa. Niektórzy nosiciele wirusa choć nie mają żadnych objawów mogą zarażać.

Testy należy wykonywać także u osób, które mają dolegliwości charakterystyczne dla COVID-19. Należą do nich wysoka gorączka, duszności, kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie.

Jak mówi prof. Krzysztof Pyrć, wirusolog w idealnym świecie takie badanie powinna przejść każda osoba, która ma pierwsze objawy infekcji. Niestety nie da się wprowadzić takiego rozwiązania nigdzie na świecie.

Testy dla lekarzy

Test w kierunku zakażenia koronawirusem wykonuje się również u tych lekarzy, którzy mieli kontakt z osobą zakażoną. Dodatkowo medyk musi przejść siedmiodniową kwarantannę. Co jeszcze warto wiedzieć o testach w kierunku zakażenia koronawirusem SARs-CoV-2? Dowiecie się tego z powyższego filmu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni