Łopian większy to roślina, która powszechnie występuje niemalże na każdym kontynencie, w tym na terenie Polski. Ze względu na to, że niezwykle szybko się rozrasta, często uznawana jest za chwast. Tymczasem, łopian stanowi wyjątkowo wszechstronną i skuteczną roślinę leczniczą. Stosowanie go w rozmaitych dolegliwościach popularne było już w starożytności – wykorzystywano go między innymi do leczenia gorączki, podagry czy kamieni nerkowych. We współczesnej medycynie naturalnej łopian stosuje się przede wszystkim jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Korzeń łopianu wykorzystywany jest również w kosmetyce – jako naturalny środek łagodzący objawy łupieżu, trądziku czy powstrzymujący nadmierne wypadanie włosów.
Łopian – właściwości
Jako surowiec zielarski wykorzystuje się przede wszystkim jadalny korzeń łopianu, z którego przygotowuje się olej łopianowy, wyciąg lub sok z łopianu. Korzeń łopianu bogaty jest w następujące substancje:
- Inulina – roślinny cukier, który wyróżnia się właściwościami probiotycznymi.
- Fitosterole (sterole roślinne) – substancje, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i hamując agregację płytek krwi.
- Olejki eteryczne – substancje o działaniu dezynfekującym, bakteriobójczym, moczopędnym, żółciopędnym i wykrztuśnym.
- Saponiny – substancję wywołujące hemolizę czerwonych krwinek, obniżające poziom złego cholesterolu, przyspieszające trawienie tłuszczów.
- Witamina C – wzmacniającą odporność organizmu i wykazującą działanie antyoksydacyjne.
- Siarka – pierwiastek mineralny, stanowiący jeden z podstawowych budulców włosów, skóry oraz paznokci i odpowiadający za ich kondycję.
Ponadto, w korzeniu łopianu obecne są takie substancje, jak: garbniki, fosfor, proteiny, związki poliacetylenowe, glikozydy.
Łopian na włosy
W pielęgnacji włosów wykorzystuje się przede wszystkim napary z korzenia łopianu lub olejek łopianowy. Zabiegi z wykorzystaniem łopianu pomagają odżywić skórę głowy, łagodzić oznaki łupieżu, ograniczyć ilość wypadających włosów i przyspieszyć porost.
Łopian na włosy można stosować na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych z nich należą:
- Olejowanie włosów i skóry głowy – zabieg ten zapobiega wypadaniu włosów oraz stymuluje porost. Aby go wykonać, należy 2-3 łyżki oleju łopianowego wetrzeć dokładnie w skórę głowy i suche włosy. Następnie głowę należy owinąć ręcznikiem i odczekać 60-120 minut. Po tym czasie należy umyć włosy oraz skórę głowy delikatnym szamponem. Zabieg można powtarzać 2 razy tygodniowo.
- Płukanka do włosów – odżywia i wzmacnia włosy, a także ogranicza łupież. Aby przygotować płukankę, należy umieścić 2 łyżki stołowe korzenia łopianu umieścić w niewielkim garnku, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Następnie płyn należy przecedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Płukankę należy stosować po umyciu i opłukaniu włosów, polewając nią głowę. Nie spłukiwać. Zabieg ten można powtarzać po każdym myciu włosów.
Korzeń łopianu do picia
Spożywanie łopianu zaleca się osobom, które zmagają się z następującymi dolegliwościami:
- Dyskomfort trawienny – łopian zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w trzustce, dzięki czemu usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Ponadto, łopian wykazuje delikatne działanie żółciopędne – jego spożywanie może być korzystne w przypadku dolegliwości ze strony wątroby i dróg żółciowych.
- Cukrzyca – łopian, dzięki zawartości inuliny, wykazuje właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
- Reumatyzm – łopian zawiera lignany, czyli substancje łagodzące stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
- Choroby dróg moczowych – łopian działa moczopędnie, jego stosowanie może więc być korzystne w przypadku kamicy nerkowej lub dolegliwości ze strony pęcherza.
Ponadto, łopian wykazuje silne właściwości detoksykujące – wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji ze zbędnych produktów przemiany materii.
Łopian do picia – jak przygotować?
- Odwar łopianowy – przy pomocy noża lub moździerza rozdrobnić 1 łyżkę korzenia łopianu, umieścić w garnku, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 30 minut pod przykryciem, a następnie odcedzić. Odwar spożywać 2-3 razy dziennie w ilości 1/3 szklanki.
- Sok z łopianu – świeże korzenie łopianu należy dokładnie oczyścić, a następnie utrzeć na papkę. Sok odcisnąć przez gazę, bawełnianą ściereczkę lub płótno. Sok przyjmować w ilości 30-60 kropli rozprowadzonych w wodzie, 2-4 razy dziennie.
- Nalewka łopianowa – 1 część świeżego lub suszonego, rozdrobnionego korzenia łopianu umieścić w czystym słoiku i zalać 4 częściami wysokoprocentowego alkoholu, najlepiej wódki. Odstawić w ciemne i suche miejsce na co najmniej 7 dni, a następnie przefiltrować. Spożywać 2-3 razy dziennie po 5-10 ml.