Polub nas na Facebooku
Czytasz: Korzeń kudzu – działanie, skutki uboczne, właściwości. Kudzu na alkoholizm i inne nałogi
menu
Polub nas na Facebooku

Korzeń kudzu – działanie, skutki uboczne, właściwości. Kudzu na alkoholizm i inne nałogi

NAN

Fot: msnider / stock.adobe.com

Kudzu to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Wykorzystuje się ją przede wszystkim jako naturalny środek wspomagający terapię uzależnienia od alkoholu, papierosów lub narkotyków. Prozdrowotne właściwości korzenia kudzu jednak na tym się nie kończą.

Kudzu określane jest również jako opornik łatkowaty lub ołownik zwyczajny. Lecznicze właściwości tej rośliny od wieków doceniane są w krajach Dalekiego Wschodu. W Chinach oraz Japonii kudzu z powodzeniem stosuje się jako naturalne lekarstwo na grypę, przeziębienie, gorączkę, nudności, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, migrenę czy ból głowy. Dodatkowo, napary ze sproszkowanego korzenia kudzu wykorzystuje się jako środek wspomagający profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów czy cukrzycy. W Europie kudzu zyskało popularność głównie ze względu na właściwości wspomagające walkę z różnego rodzaju nałogami, przede wszystkim z alkoholizmem.

Czym jest alkoholizm? Więcej o chorobie na filmie:

Zobacz film: Cztery stadia choroby alkoholowej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Korzeń kudzu – właściwości

Roślina kudzu naturalnie występuje w krajach azjatyckich (Korei, Chinach, Japonii) oraz na terenach zwrotnikowych Ameryki Północnej. Cechą, która wyróżnia kudzu, jest niezwykle szybkie tempo wzrostu – roślina w ciągu jednej doby może rozrosnąć się nawet o 30 centymetrów. Ze względu na błyskawiczny wzrost, w Ameryce kudzu przez wiele lat wykorzystywane było przede wszystkim do karmienia zwierząt hodowlanych. Obecnie roślina stosowana jest przede wszystkim w fitoterapii i medycynie naturalnej.

Wyjątkowe właściwości lecznicze kudzu zawdzięcza niespotykanym w innych roślinach składnikom aktywnym biologicznie. Do najważniejszych substancji, zawartych w korzeniach kudzu, zalicza się:

  • izoflawony,
  • daidzyny,
  • daidzeiny,
  • diglikozydy,
  • pueraryno-7-ksylosydy,
  • genisteinę.

Kudzu – działanie w terapii alkoholizmu

Wyciąg z korzenia kudzu pozwala na ograniczenie ilości przyjmowanego alkoholu etylowego u osób zmagających się z uzależnieniem od wysokoprocentowych napojów. Za działanie to najprawdopodobniej odpowiedzialne są związki flawonoidowe, zawarte w korzeniu kudzu – daidzyna, daidzeina i pueraryna. Mechanizm działania korzenia kudzu w tym wypadku nie jest jednak do końca poznany.

Według jednej z hipotez wyciąg z korzenia kudzu wpływa na zahamowanie metabolizmu alkoholu etylowego w organizmie na etapie, kiedy zostaje on przemieniony w aldehyd octowy. Jest to wysoko toksyczna substancja, która powoduje skrajnie nieprzyjemne objawy zatrucia alkoholowego, czyli tak zwanego kaca.

Według drugiej teorii izoflawonoidy zawarte w kudzu, podobnie jak alkohol, aktywują w mózgu ośrodki odpowiedzialne za wydzielanie dopaminy i serotoniny, czyli substancji powszechnie znanych jako hormony szczęścia. W związku z tym kudzu może wywoływać przyjemne odczucia, podobne do tych, które występują pod wpływem spożycia alkoholu, a tym samym ograniczać chęć sięgnięcia po trunek. Dzięki temu mechanizmowi przyjmuje się, że wyciąg z korzenia kudzu może skutecznie działać również w przypadku uzależnienia od narkotyków lub nikotyny.

Kudzu – pozostałe właściwości lecznicze

Oprócz pozytywnego wpływu na terapię uzależnień, korzeń kudzu wykazuje również szereg innych właściwości leczniczych i prozdrowotnych.

  • Profilaktyka nowotworowa – genisteina zawarta w kudzu wykazuje działanie hamujące angiogenezę nowotworową, czyli proces rozwoju naczyń krwionośnych, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju komórek nowotworowych.
  • Działanie antyoksydacyjne – izoflawonoidy zawarte w korzeniu kudzu neutralizują wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem oraz przed stresem oksydacyjnym, który może stanowić przyczynę wielu poważnych chorób, między innymi miażdżycy, choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera.
  • Łagodzenie objawów menopauzy – genisteina zawarta w korzeniu kudzu oddziałuje na organizm kobiety w sposób zbliżony do estrogenu, czyli hormonu, którego ilość obniża się w okresie pokwitania. Dzięki temu kudzu pozwala ograniczyć nieprzyjemne objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy zawroty głowy.
  • Wsparcie układu sercowo-naczyniowego – korzeń kudzu wykazuje działanie ograniczające agregację płytek krwi. Dzięki temu pozwala ograniczyć ryzyko choroby wieńcowej, regulować ciśnienie krwi, a także niwelować migreny i ból głowy.

Kudzu – skutki uboczne i przeciwwskazania

Po kudzu nie powinny sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby, które zmagają się z chorobami hormonozależnymi, takimi jak hashimoto, rak piersi czy endometrioza oraz osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.

Skutki uboczne wynikające z przyjmowania korzenia kudzu występują rzadko i najczęściej ograniczają się do łagodnych objawów, takich jak nudności czy świąd.

Jak przyjmować korzeń kudzu?

Kudzu można zakupić w sklepach zielarskich oraz sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej występuje w postaci tabletek lub mączki uzyskanej ze sproszkowanego korzenia kudzu. Kudzu w formie sproszkowanej można używać jako składnika ciepłych napojów, sosów czy koktajli. 

Czym są zdrowe nawyki żywieniowe? Jak je wyrobić? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
230
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?