Polub nas na Facebooku
Czytasz: To potwierdzone - koronawirusem można się ponownie zarazić. Ale czy jest to groźne?
menu
Polub nas na Facebooku

To potwierdzone - koronawirusem można się ponownie zarazić. Ale czy jest to groźne?

Images By Tang Ming Tung/getty images

Naukowcy z Hongkongu donoszą o pierwszym przypadku ponownego zakażenia koronawirusem. Mężczyzna po trzydziestce, który niespełna pięć miesięcy temu został wyleczony z Covid – 19, został ponownie zainfekowany wirusem.

Pierwszy przypadek ponownego zakażenia Covid-19 potwierdzono poniedziałek 24 sierpnia w Hongkongu. Sekwencjonowanie genomu wykazało, że dwa szczepy wirusa Sars-Cov-2 są wyraźnie różne, przez co mówimy o pierwszym udowodnionym przypadku reinfekcji koronawirusa na świecie.

Ponownie zainfekowany 33-letni mężczyzna 4,5 miesiąca temu chorował już na Covid-19. Wówczas chorobę przeszedł łagodnie. Po powrocie z wakacji w Hiszpanii wykonano mu testy przesiewowe na lotnisku w kierunku koronawirusa. Wynik był pozytywny. Pacjent ponowne zakażenie przechodzi bezobjawowo.

To bardzo rzadki przykład reinfekcji - powiedział Brendan Wren, profesor patogenezy drobnoustrojów z London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Koronawirus - ponowne zarażenie jest możliwe?

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, by nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków na podstawie jednego potwierdzonego przypadku.

Na całym świecie odnotowano ponad 23 miliony przypadków zakażenia koronawirusem. Eksperci uspokajają jednocześnie, że ponowne zakażenia mogą być rzadkim zjawiskiem, a ponowny przebieg choroby może być znacznie łagodniejszy niż ten pierwszy.

Dr Jeffrey Barrett, starszy konsultant naukowy projektu genomu Covid-19 w Wellcome Sanger Institute wyjaśnia - Może być tak, że drugie infekcje, kiedy już wystąpią, nie są poważne - chociaż nie wiemy, czy ta osoba była zaraźliwa podczas drugiego epizodu.

Czy układ odpornościowy chroni przed ponownym zakażeniem?

Osoby zakażone Sars-Cov-2 rozwijają w organizmie odpowiedź immunologiczną, co pomaga im chronić się przed ponowną infekcją.

Naukowcy WHO podkreślają, że najsilniejszą odpowiedź immunologiczną stwierdzono u najpoważniej chorych pacjentów. Niestety badacze nie ustalili jeszcze, jak długo trwa odporność organizmu przed ponownym zainfekowaniem, dlatego koniecznie są dalsze badania w tym kierunku.

Należy się spodziewać, że wirus będzie z czasem naturalnie mutował - powiedział Brendan Wren.

Zobacz film: Disneyland w Hongkongu ponownie zamknięty. Przyczyną wzrost liczby chorych na Covid-19

źródło:Ruptly

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Koronawirus SARS - Cov-2 wywołuje zapalenie płuc podobne do SARS, czyli ostrej niewydolności oddechowej. U osób zakażonych patogen wywołuje gorączkę, duszności, osłabienie, kaszel oraz bóle mięśni i głowy. Osoby, które zaobserwowały u siebie podobne objawy powinny natychmiast zgłosić się do szpitala zakaźnego lub skontaktować telefonicznie z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

W grupie największego ryzyka znajdują się przede wszystkim seniorzy oraz osoby, które zmagają się jakąś chorobą przewlekłą. Uważać muszą przede wszystkim chorzy na serce, przewlekłą obturacyjną chorobę płuc, astmę, cukrzycę czy choroby autoimmunologiczne.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?