Polub nas na Facebooku
Czytasz: Komisja Europejska uruchomiła platformę danych dotyczących COViD-19
menu
Polub nas na Facebooku

Komisja Europejska uruchomiła platformę danych dotyczących COViD-19

Labolatorium

Satyrenko/getty images

Ma ona na celu umożliwić gromadzenie i udostępnianie danych naukowcom o rozprzestrzeniającej się pandemii koronawirusa.

Platforma dotycząca COViD-19

W poniedziałek 20 kwietnia przewodnicząca KE Ursula von der Leyen poinformowała opinię publiczną o utworzeniu platformy mającej na celu zrzeszanie informacji dotyczącej COVID-19.

Naukowcy z całego świata mają coraz bogatszą wiedzę dotyczącą koronawirusa. Ale dotychczas żaden badacz nie potrafi samodzielnie znaleźć remedium na COVID-19. Dlatego chcemy im pomóc uzyskiwać dostęp do danych i udostępniać je innym

-tłumaczyła Ursula von der Leyen i dodała, że platforma może być wykorzystywana w celu poszukiwania leków przeciwko SARS-CoV-2 oraz skutecznej szczepionce.

Platforma ma gromadzić dane dotyczące sekwencji DNA, struktur białka, informacje z badań klinicznych.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Koronawirus SARS - Cov-2 wywołuje zapalenie płuc podobne do SARS, czyli ostrej niewydolności oddechowej. U osób zakażonych patogen wywołuje gorączkę, duszności, osłabienie, kaszel oraz bóle mięśni i głowy. Osoby, które zaobserwowały u siebie podobne objawy powinny natychmiast zgłosić się do szpitala zakaźnego lub skontaktować telefonicznie z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

W grupie największego ryzyka znajdują się przede wszystkim seniorzy oraz osoby, które zmagają się jakąś chorobą przewlekłą. Uważać muszą przede wszystkim chorzy na serce, przewlekłą obturacyjną chorobę płuc, astmę, cukrzycę czy choroby autoimmunologiczne.

Zobacz film: Ursula von der Leyen, szefowa KE przedstawiła strategię łagodzenia ograniczeń.

źródło:Ruptly

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?