Czyszczenie kikuta pępowinowego - zwłaszcza u niedoświadczonych rodziców - budzi spory lęk. Zdaniem lek. Łukasza Durajskiego zupełnie niepotrzebnie. O czym pamiętać przy czyszczeniu kikuta pępkowego i jakich błędów nie popełniać?
Kikut pępowinowy to fragment pępowiny, który zostaje u dziecka po jej odcięciu. Mimo że kikut po pewnym czasie sam odpadnie trzeba go dokładnie czyścić.
Jakich środków nie używać?
Dawniej do oczyszczania kikuta pępowinowego używało się spirytusu. Alkohol może bardzo mocno podrażnić skórę i przyczynić się do rozwoju stanu zapalnego u dziecka.
Przez wiele lat lekarze polecali do pielęgnacji kikuta pępowinowego oktenidynę. Substancja faktycznie świetnie odkaża, ale może spowodować, że kikut będzie się trudniej goił i dłużej odpadał. Zdarz się, że utrzymuje się nawet kilka tygodni.
Zasada trzech gazików
W czyszczeniu kikuta pępowinowego najlepiej sprawdza się woda z mydłem i trzy gaziki. Pierwszy gazik należy zamoczyć w wodzie z mydłem i dokładnie wytrzeć kikut. Drugi gazik trzeba zamoczyć w wodzie i zetrzeć resztki mydła, które zostały z mycia. Trzecim gazikiem należy wytrzeć skórę do sucha. Przy takiej pielęgnacji kikut powinien odpaść w przeciągu tygodnia.
O myciu kikuta trzeba pamiętać przy każdej zmianie pieluchy dziecka.
Łukasz Durajski jest lekarzem rezydentem specjalizujący się w dziedzinie pediatrii w Klinice Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Jest członkiem: Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego (PTP) od I 2015 r., Polskiego Towarzystwa Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej (PTEiDD) od II 2015 r., Polskiego Towarzystwa Wakcynologii (PTW) od VIII 2015 r.,Polskiego Towarzystwa Medycyny Morskiej, Tropikalnej i Podróży (PTMMTiP) od III 2018 r. Członek Honorowy Studenckiego Koła Kardiochirurgii przy Klinice Chirurgii Serca, Naczyń i Transplantologii Szpitala im. Jana Pawła II w Krakowie.