Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
menu
Polub nas na Facebooku

Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 

Ziarna kawy, kawa zmielona.

Fot. gpointstudio / Getty Images

Kawa z kardamonem posiada charakterystyczny, korzenny smak i aromat, który dodatkowo można wzmocnić szczyptą cynamonu. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ nerwowy, pobudza procesy przemiany materii oraz wzmacnia naturalną odporność organizmu. 

Kawa z kardamonem to niezwykle smaczny i aromatyczny napój wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa pobudzająco, poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Dodanie kardamonu do kawy wspomaga leczenie przeziębień oraz sprzyja odchudzaniu.

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa z kardamonem ‒ właściwości

Kawa z kardamonem to aromatyczny napój o właściwościach rozgrzewających, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni. Kawa z kardamonem jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. Naturalna kawa dostarcza związków antyoksydacyjnych, które wzmacniają odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. Napój ten jest szczególnie doceniany za zawartość kofeiny, czyli substancji działającej pobudzająco na układ nerwowy. Kofeina przyspiesza przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, dzięki czemu poprawia zdolności poznawcze, takie jak: myślenie, pamięć, koncentracja.

Kawa z kardamonem redukuje uczucie zmęczenia, polepsza ogólne samopoczucie oraz przyczynia się do wzrostu wydolności fizycznej i umysłowej. Napój ten działa rozgrzewająco oraz wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest szczególnie zalecany w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych, gdyż kardamon skutecznie zwalcza katar i uczucie zatkanego nosa.

Kawa z kardamonem wykazuje też właściwości odchudzające. Kofeina przyspiesza procesy przemiany materii, jednocześnie sprzyjając szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej, natomiast kardamon zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej (zwłaszcza w okolicy brzucha) oraz przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie. Kawa z kardamonem dostarcza związków, które mogą wspomóc walkę z cukrzycą oraz zmniejszają ryzyko jej wystąpienia. Ponadto, ten aromatyczny napój działa antydepresyjnie i wspiera produkcję endorfin, nazywanych hormonami szczęścia.

Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

Kardamon jest przyprawą korzenną o unikatowym smaku i aromacie, która już od czasów starożytnych wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przyprawa ta ma w swoim składzie wiele witamin i minerałów ważnych dla zachowania optymalnego zdrowia, wśród których znajdują się m.in. witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk.

Kardamon wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne i likwidując takie dolegliwości jak wzdęcia, niestrawność, nudności, zaparcia i zgaga. Kardamon posiada specyficzny korzenny i lekko słodki aromat. Działa wykrztuśnie, odświeża oddech oraz zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Kardamon przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi, wykazując tym samym dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej, działa antybakteryjnie oraz poprawia ukrwienie narządów płciowych, skutkując wzrostem potencji. Kardamon znajduje zastosowanie jako składnik diet oczyszczających, gdyż przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii oraz nadmiaru wody.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Przygotowanie kawy z kardamonem nie jest skomplikowane. Do przyrządzenia napoju można wykorzystać całe ziarna kardamonu, które rozciera się w moździerzu, lub gotową mieloną przyprawę. Dla uzyskania pełni smaku i głębokiego aromatu kawę z kardamonem zaleca się przygotować w kawiarce lub tygielku. Napój można wzbogacić o dodatek miodu, cynamonu oraz mleka. Kawa z kardamonem i cynamonem jest trunkiem szczególnie docenianym przez osoby dążące do osiągnięcia lub zachowania szczupłej sylwetki. Cynamon (podobnie jak kardamon i naturalna kawa) przyspiesza procesy przemiany materii, co wzmacnia właściwości odchudzające napoju. Smaczną propozycją jest również kawa z kardamonem i miodem, która pobudza układ immunologiczny, podnosi odporność organizmu oraz wspomaga walkę z infekcjami.

Kawa z kardamonem ‒ przepis

Składniki:

  • kilka ziarenek kardamonu,
  • porcja zmielonej kawy,
  • zimna woda.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kardamonu umieść w moździerzu. Dokładnie rozetrzyj.
  2. Porcję mielonej kawy wsyp do kubka. Dodaj rozdrobniony kardamon, wymieszaj.
  3. Kawę z kardamonem przesyp do tygielka. Zalej zimną wodą i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie, gdy napar zaczyna się gotować, należy zdjąć go z ognia, lekko ostudzić, a następnie ponownie podgrzać. Czynność powtarza się trzy razy.
  4. Kawę z kardamonem można podawać z dodatkiem mleka lub innymi ulubionymi dodatkami.

Kawa z kardamonem mielonym i cynamonem

Składniki:

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szczypta mielonego kardamonu,
  • 1 szczypta mielonego cynamonu,
  • opcjonalnie mleko do zabielenia kawy.

Sposób przygotowania:

  1. W ekspresie zaparz kawę.
  2. Do świeżo zaparzonej kawy dodaj szczyptę mielonego kardamonu i cynamonu oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
  3. Do kawy z mielonym kardamonem wlej odrobinę mleka. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
129
8
Polecamy
Właściwości kawy orkiszowej.
Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Kawa z cynamonem – przepis i właściwości.
Dlaczego warto ją pić?
Kawa z cynamonem – przepis i właściwości. Dlaczego warto ją pić? Dzień Dobry TVN
Kawa z imbirem – idealna na początek dnia!
Doda energii i podkręci metabolizm
Kawa z imbirem – idealna na początek dnia! Doda energii i podkręci metabolizm TVN zdrowie
Kawa z cykorii - właściwości lecznicze.
Z czego jest otrzymywana? 
Kawa z cykorii - właściwości lecznicze. Z czego jest otrzymywana?  TVN zdrowie
Komentarze (1)
Marcin
Cukier wanilinowy? Co to ma wspolnego ze zdrowiem?
Czytaj całość
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby