Kawa z kardamonem to niezwykle smaczny i aromatyczny napój wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa pobudzająco, poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Dodanie kardamonu do kawy wspomaga leczenie przeziębień oraz sprzyja odchudzaniu.
Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:
Kawa z kardamonem ‒ właściwości
Kawa z kardamonem to aromatyczny napój o właściwościach rozgrzewających, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni. Kawa z kardamonem jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. Naturalna kawa dostarcza związków antyoksydacyjnych, które wzmacniają odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. Napój ten jest szczególnie doceniany za zawartość kofeiny, czyli substancji działającej pobudzająco na układ nerwowy. Kofeina przyspiesza przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, dzięki czemu poprawia zdolności poznawcze, takie jak: myślenie, pamięć, koncentracja.
Kawa z kardamonem redukuje uczucie zmęczenia, polepsza ogólne samopoczucie oraz przyczynia się do wzrostu wydolności fizycznej i umysłowej. Napój ten działa rozgrzewająco oraz wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest szczególnie zalecany w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych, gdyż kardamon skutecznie zwalcza katar i uczucie zatkanego nosa.
Kawa z kardamonem wykazuje też właściwości odchudzające. Kofeina przyspiesza procesy przemiany materii, jednocześnie sprzyjając szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej, natomiast kardamon zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej (zwłaszcza w okolicy brzucha) oraz przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie. Kawa z kardamonem dostarcza związków, które mogą wspomóc walkę z cukrzycą oraz zmniejszają ryzyko jej wystąpienia. Ponadto, ten aromatyczny napój działa antydepresyjnie i wspiera produkcję endorfin, nazywanych hormonami szczęścia.
Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?
Kardamon jest przyprawą korzenną o unikatowym smaku i aromacie, która już od czasów starożytnych wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przyprawa ta ma w swoim składzie wiele witamin i minerałów ważnych dla zachowania optymalnego zdrowia, wśród których znajdują się m.in. witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk.
Kardamon wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne i likwidując takie dolegliwości jak wzdęcia, niestrawność, nudności, zaparcia i zgaga. Kardamon posiada specyficzny korzenny i lekko słodki aromat. Działa wykrztuśnie, odświeża oddech oraz zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Kardamon przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi, wykazując tym samym dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej, działa antybakteryjnie oraz poprawia ukrwienie narządów płciowych, skutkując wzrostem potencji. Kardamon znajduje zastosowanie jako składnik diet oczyszczających, gdyż przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii oraz nadmiaru wody.
Jak zrobić kawę z kardamonem?
Przygotowanie kawy z kardamonem nie jest skomplikowane. Do przyrządzenia napoju można wykorzystać całe ziarna kardamonu, które rozciera się w moździerzu, lub gotową mieloną przyprawę. Dla uzyskania pełni smaku i głębokiego aromatu kawę z kardamonem zaleca się przygotować w kawiarce lub tygielku. Napój można wzbogacić o dodatek miodu, cynamonu oraz mleka. Kawa z kardamonem i cynamonem jest trunkiem szczególnie docenianym przez osoby dążące do osiągnięcia lub zachowania szczupłej sylwetki. Cynamon (podobnie jak kardamon i naturalna kawa) przyspiesza procesy przemiany materii, co wzmacnia właściwości odchudzające napoju. Smaczną propozycją jest również kawa z kardamonem i miodem, która pobudza układ immunologiczny, podnosi odporność organizmu oraz wspomaga walkę z infekcjami.
Kawa z kardamonem ‒ przepis
Składniki:
- kilka ziarenek kardamonu,
- porcja zmielonej kawy,
- zimna woda.
Sposób przygotowania:
- Ziarna kardamonu umieść w moździerzu. Dokładnie rozetrzyj.
- Porcję mielonej kawy wsyp do kubka. Dodaj rozdrobniony kardamon, wymieszaj.
- Kawę z kardamonem przesyp do tygielka. Zalej zimną wodą i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie, gdy napar zaczyna się gotować, należy zdjąć go z ognia, lekko ostudzić, a następnie ponownie podgrzać. Czynność powtarza się trzy razy.
- Kawę z kardamonem można podawać z dodatkiem mleka lub innymi ulubionymi dodatkami.
Kawa z kardamonem mielonym i cynamonem
Składniki:
- 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 szczypta mielonego kardamonu,
- 1 szczypta mielonego cynamonu,
- opcjonalnie mleko do zabielenia kawy.
Sposób przygotowania:
- W ekspresie zaparz kawę.
- Do świeżo zaparzonej kawy dodaj szczyptę mielonego kardamonu i cynamonu oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
- Do kawy z mielonym kardamonem wlej odrobinę mleka.