Kawa z imbirem jest napojem rozgrzewającym, który doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Spożywana w umiarkowanych ilościach, może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie. Imbir reguluje procesy trawienne i wspiera przemianę materii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu.
Kawa z imbirem – jak działa?
Kawa z imbirem ma charakterystyczny, korzenny smak i wyjątkowy aromat. Nie tylko doskonale smakuje, ale wykazuje również dobroczynny wpływ na organizm. Kawa jest źródłem kofeiny, która działa pobudzająco na układ nerwowy. Przyczynia się do zwiększenia zdolności poznawczych, takich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Ponadto zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia ogólne samopoczucie oraz nastrój.
Czytaj więcej! Jak imbir pomaga w odchudzaniu?
Kawa z imbirem dostarcza także polifenoli roślinnych należących do cennych antyoksydantów. Związki te hamują działanie wolnych rodników tlenowych, które oddziałują szkodliwe na organizm. Dzięki temu polifenole zawarte w kawie opóźniają procesy starzenia się, wzmacniają naturalną odporność oraz chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych. Imbir wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Przyprawa ta działa przeciwzapalnie, dlatego jest szczególnie zalecana osobom z chorobami stawów. Kawa z imbirem jest świetnym napojem rozgrzewającym, który doskonale sprawdzi się w sezonie wzmożonych przeziębień i grypy. Imbir ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wspiera walkę z infekcjami. Kawa z imbirem działa przeciwmigrenowo oraz poprawia ukrwienie mózgu wspomagając jego pracę i zwiększają wydolność umysłową.
Kawa z imbirem i cynamonem – właściwości
Do kawy z imbirem warto dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon, który również ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Kawa z imbirem i cynamonem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz wykazuje właściwości antybakteryjne. Cynamon dodawany do kawy przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała cukrzycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przyprawa ta wykorzystywana jest jako środek przeciwbiegunkowy i rozkurczowy. Ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, prowadząc do poprawy pamięci i koncentracji. Zarówno cynamon, jak też imbir mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Obie przyprawy korzenne łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i bóle towarzyszące miesiączce. Imbir i cynamon zawierają związki o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu wzmacniają właściwości polifenoli roślinnych zawartych w kawie.
Jaka kawa jest najzdrowsza? Odpowiedź na filmie:
Kawa z imbirem i cynamonem na odchudzanie
Kawa z imbirem i cynamonem jest szczególnie ceniona za właściwości odchudzające. Każdy z tych trzech składników ma wpływ na przyspieszenie procesów przemiany materii, co sprzyja redukcji zbędnych kilogramów. Kawa ułatwia odchudzanie, gdyż wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej nagromadzonej w organizmie. Imbir stymuluje metabolizm, a dodatkowo działa termogennie. Oznacza to, że imbir wpływa na proces termogenezy, który polega na wytwarzaniu ciepła i utrzymaniu odpowiedniej, stałej temperatury ciała. Nasilenie procesu termogenezy wiąże się z dodatkowym spalaniem kalorii oraz wzmożoną utratą tkanki tłuszczowej. Cynamon, podobnie jak pozostałe składniki napoju, przyspiesza tempo przemiany materii, a przy tym zmniejsza apetyt i chęć na słodycze oraz wzmaga uczucie sytości.
Kawa z imbirem i miodem
Kawa z imbirem i miodem jest kolejną propozycją smacznego i rozgrzewającego napoju. Jest szczególnie zalecana w okresie przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Miód wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Wzmacnia naturalną odporność organizmu, działa antybakteryjnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Miód dzięki zawartym w nim związkom ma właściwości uspokajające, w ten sposób wspomaga walkę z depresją i nerwicą. Ponadto miód (podobnie jak kawa i imbir) pobudza procesy przemiany materii, dlatego kawa z imbirem i miodem stanowi skuteczny i naturalny środek wspierający odchudzanie.
Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:
Kawa z imbirem – przepis
Kawę z imbirem można przygotować, wykorzystując korzeń imbiru lub przyprawę, czyli imbir w postaci sproszkowanej.
Składniki:
- 1 cm korzenia imbiru,
- 1 porcja kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania:
- Korzeń imbiru starannie umyj, obierz ze skórki i pokrój na drobniejsze kawałki.
- Imbir przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Postaw na palniku i zagotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu wyłącz ogień, chwilę odczekaj.
- Korzeń imbiru wyjmij z wrzątku. Pozostałym wywarem zalej porcję kawy.
- Kawę z imbirem możesz podawać udekorowaną bitą śmietaną i oprószoną mielonym cynamonem.
Kawa z imbirem, miodem i cynamonem
Składniki:
- 2 filiżanki kawy espresso,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kawę espresso.
- W kubku utrzyj miód z imbirem i cynamonem. Przyprawy z miodem zalej przygotowanym espresso. Wymieszaj.