W ramach akcji #jembozdrowe oraz Żółtego Talerza Kulczyk Foundation Ewa Drzyzga w programie 36,6 °C pokazała, jak jedzą dzieci w jednej ze szkół, która wzięła udział w projekcie. Dzieci odżywiają się bardzo zdrowo, w ich menu znajdziemy ciemne makarony czy czarny ryż. Nawet rodziców dziwiły pewne dania, ale skoro są smaczne i zdrowe, to dzieci wcinają ze smakiem. Zobaczcie na filmie, jak błyskawicznie znikają z talerzy kopytka Shreka!
Lista produktów Żółtego Talerzyka obejmuje zdrowe produkty, polecane nie tylko przez dietetyków związanych z Kulczyk Foundation, lecz także uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia IŻŻ. Cała lista produktów dostępna jest tutaj: Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?
Przepis na kopytka Shreka:
9 porcji, jedna porcja to około 10 sztuk czyli 150 g:- 1000 g ziemniaków ugotowanych mielonych
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50-100 g szpinaku
- 1 jajo
- łyżeczka soli 6 g
Po obróbce wstępnej ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce. Szpinak rozdrobnić, odsączyć z nadmiaru wody (można podsmażyć). Sporządzić ciasto (ziemniaki powinny być dobrze schłodzone) z wymienionych produktów. Uformować kopytka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 20 sekund. Wyjąć i podzielić na porcje.
Więcej zdrowych przepisów znajdziecie tutaj: Przepisy z programu 36,6°C! Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?