Pandemia to czas, w którym każdy z nas szczególnie powinien zadbać o swoją odporność. Jednym z kluczowych elementów jej wzmacniania jest dieta. Poza warzywami, owocami powinno się w niej znaleźć także białko. Dlaczego?
Czytaj też:
- Zimno zwiększa odporność na infekcje i skutecznie łagodzi ból
- Najlepsze przepisy na domowe syropy. Na odporność, wzmacniające i rozgrzewające!
- COVID-19. Co powoduje zgon - koronawirus, czy choroby współistniejące?
Jak białko wpływa na odporność?
Białko jest niezbędne do produkcji przeciwciał. To komórki wydzielane przez układ odpornościowy, a konkretnie przez pobudzone do pracy limfocyty B. Ich wydzielanie jest aktywowane wtedy, gdy organizm jest atakowany przez groźne dla niego patogeny. Im więcej organizm otrzymuje białka, tym więcej przeciwciał może "wyprodukować", a tym samym, jego walka z zagrożeniem jest dużo skuteczniejsza.
Warto zaznaczyć, że produkty spożywcze bogate w białko bardzo często zawierają też witaminę D, która także ma olbrzymi wpływ na działanie układu immunologicznego. Ona także pobudza wydzielanie tak cennych dla nas przeciwciał.
Na tym jednak nie koniec. Trzeba pamiętać, że nasza odporność płynie przede wszystkim z jelit. Aby zadbać o florę bakteryjną warto sięgać po fermentowane produkty mleczne. Jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe mleko -poza białkiem - zawierają probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie oraz prebiotyki. Pierwsze zadbają o nasz mikrobiom i wzmocnią odporność, drugie działają podobnie do błonnika pokarmowego. Poprawiają trawienie, a także pomagają oczyścić przewód pokarmowy z zalegających w nim złogów.
Białko - jakie spełnia funkcje w organizmie?
- uczestniczy w produkcji, odnowie i regeneracji uszkodzonych komórek i tkanek (znajduje się choćby w cebulkach włosów, skórze czy szpiku kostnym);
- przyspiesza regenerację i gojenie się różnego rodzaju ran;
- jest niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju dzieci i młodzieży;
- pomaga wyregulować i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu;
- wchodzi w skład krwi, limfy oraz kobiecego mleka;
- uczestniczy w produkcji niektórych hormonów oraz enzymów;
- transportuje witaminy oraz składniki mineralne.
Białko - najlepsze źródła białka
Mimo że organizm potrafi sam wytworzyć białko, to niektóre jego typu muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dlatego też - obok węglowodanów, tłuszczów - stanowi ono podstawowy składnik naszej codziennej diety. Trzeba o nim pamiętać przez cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej złapać infekcję. W ocenie dietetyków z białka powinno pochodzić 20 proc. naszego zapotrzebowania na energię (szacuje się na 1 g białka powinien przypadać na kilogram masy ciała). W przypadku sportowców, kobiet w ciąży czy karmiących piersią, a także małych dzieci to zapotrzebowanie będzie znacznie większe. Jego najlepszym źródłem są:
- mięso;
- ryby;
- jajka;
- rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola, kukurydza, groch, soczewica);
- nabiał - jogurty, kefir, mleko, maślanki, biały ser;
- ziarna zbóż;
- orzechy.
Warto pamiętać, że białko pochodzenia zwierzęcego jest dużo lepiej przyswajalne, gdyż jego skład jest bardzo zbliżony do tego, które wytwarza sam organizm. Szacuje się, że takie białko zwierzęce przyswajane jest aż w 95-96 proc.
Zobacz film i dowiedz się, jak wzmocnić swoją odporność: