Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jasny stolec u dziecka i dorosłego – czy jest powodem do obaw? Co oznacza?
menu
Polub nas na Facebooku

Jasny stolec u dziecka i dorosłego – czy jest powodem do obaw? Co oznacza?

toaleta

Fot. Annie Engel / Getty Images

Jasny stolec u dziecka i dorosłego nie musi być powodem do niepokoju. Jeśli pojawia się sporadycznie, może wynikać z diety bądź spożywania dużej ilości wody. Jeśli jednak występuje regularnie i często, jego przyczyną mogą być stany chorobowe, które wymagają konsultacji z lekarzem.

Jasny stolec pojawia się np. u kobiet w ciąży, u dzieci oraz u dorosłych. Jeśli jest to stan przewlekły, to może świadczyć m.in. o chorobach wątroby, trzustki bądź dróg żółciowych. Czasami może wskazywać także na nowotwór tych organów. Specjalistyczne badania diagnostyczne pomogą stwierdzić przyczynę i podjąć odpowiednie leczenie.

Jasne stolec – co oznacza?

Warto podkreślić, że kolor kału nie jest bez znaczenia. Jego zabarwienie zmienia się w zależności od nawyków żywieniowych. Może wynikać z diety, np. jedzenia buraków bądź ilości i rodzaju wypijany napojów. Warto zwracać uwagę nie tylko na wygląd, ale i na kolor kału, gdyż to właśnie on może informować o negatywnych zmianach, jakie zachodzą w organizmie. Jeśli któryś z organów funkcjonuje nieprawidłowo, to wydalane produkty metaboliczne mogą zmieniać kolor stolca. Może być to wynikiem stanów chorobowych i być związane np. ze źle pracującą wątrobą lub trzustką.

Jeśli jasny stolec pojawia się sporadycznie, to nie powinien budzić obaw. Występowanie takiego stanu regularnie powinno skłonić do wizyty u specjalisty i przeprowadzenia specjalistycznej diagnostyki. Najczęściej lekarz zleca w takim przypadku badania laboratoryjne enzymów trzustkowych, parametrów wątrobowych, badanie ogólne moczu oraz badanie USG. Należy poinformować lekarza również o pojawiających się objawach towarzyszących, np. bólach brzucha, biegunkach itp.

Skąd się bierze jasny stolec u dorosłego?

Prawidłowy kał ma kolor brązowy. Decydują o tym zawarte w nim resztki pokarmowe, błonnik, woda, bakterie i barwniki żółciowe. Jasny stolec u dorosłego może wynikać z nawyków żywieniowych. Znaczenie ma dieta bogata w dużą ilość warzyw i owoców. Wypijanie sporej ilości wody także rozjaśnia brązowy kolor kału. Niestety nie zawsze jest to z tym związane, dlatego też jasne stolce mogą być również objawem stanów chorobowych. Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy jest przeszkoda zalegająca w drogach żółciowych. Jeśli z jakiegoś powodu żółć z wątroby nie może być odprowadzona, zabarwienie stolca się zmienia. Dzieje się tak m.in. w żółtaczce mechanicznej lub cholestazie zewnątrzwątrobowej. 

Jasny kał występuje również podczas kamicy nerkowej, zapalenia dróg żółciowych oraz nowotworów występujących w ich okolicach, np. raka trzustki. Jasne stolce (czasami nawet białe) mogą być wynikiem nieodpowiedniego, za niskiego stężenia bilirubiny. Jeśli towarzyszy im świąd skóry, ciemny kolor moczu oraz żółta barwa skóry, może to wskazywać na kamicę przewodową. Takie zabarwienie kału może być również spowodowane zaburzeniami w pracy trzustki. Jego kolor jest wtedy najczęściej jasny i błyszczący. Może to sugerować np. przewlekłe zapalenie trzustki, stany po operacji tego narządu oraz kamicę przewodu trzustkowego. Innym czynnikiem odpowiadającym za zmianę zabarwienia kału jest choroba wątroby. Warto podkreślić, że jeśli jasny stolec występuje po biegunce, a dodatkowo występuje ból brzucha, to konieczna będzie również diagnostyka, która pomoże określić konkretną przyczynę tego stanu.

Zobacz film: Czy krew w stolcu lub w moczu oznacza chorobę? Źródło: Bez recepty

Jasny stolec w ciąży – dlaczego występuje?

Warto zauważyć, że stolce w ciąży różnią się nieco od tych, które występują poza nią. Wynika to z faktu, że przyszła matka spożywa więcej pokarmu, a także trawi za dwoje. Bardzo często kał jest luźniejszy bądź wręcz przeciwnie – bardziej zbity. Ciężarne dosyć często skarżą się na zaparcia. Jeśli z kolei kolor stolca odbiega od dotychczasowej barwy, nie należy panikować, a przede wszystkim trzeba się zastanowić, co spożywało się w ciągu dnia. Jasny kał ma związek z dietą, więc nie zawsze musi oznaczać stan chorobowy. W przypadku ciężarnych może on wynikać z przyjmowania leków. Przyszła matka nie powinna się obawiać, jeśli kolor jej stolca co jakiś czas się zmienia, a także np. występują w nim niestrawione resztki pokarmu. Jeśli jest to sporadyczne, to nie należy się martwić, jeśli jednak występuje często, nie należy tego bagatelizować i warto skonsultować się z lekarzem.

Bardzo jasny stolec u dziecka – czy jest powodem do obaw?

Jasny stolec u dziecka występuje z tych samych powodów co u dorosłych. Nie powinien niepokoić, gdy kolor zmienił się w wyniku spożytego pokarmu bądź wypicia dużej ilości wody. Jeśli jednak nie jest sporadycznym przypadkiem i występuje regularnie, to należy zgłosić to specjaliście. Jako objaw przewlekły nie powinien być bagatelizowany, gdyż może wskazywać na stany chorobowe, m.in. schorzenia wątroby, trzustki i dróg żółciowych. U małych dzieci i niemowląt jasny, żółto-zielony stolec nie powinien być powodem do niepokoju. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
19
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni