Ziemia okrzemkowa – odchudzanie, detoksykacja, złuszczanie skóry, wspomaganie układu sercowo-naczyniowego – to tylko kilka przykładów jej zastosowania. Ziemię okrzemkową można stosować wewnętrznie, dodając ją do napojów lub zewnętrznie, jako składnik naturalnych kosmetyków: peelingów czy past do mycia zębów. Swoje właściwości ziemia okrzemkowa zawdzięcza specyficznej budowie, a także bogactwie składników aktywnych, przede wszystkim wysoko przyswajalnego krzemu, żelaza, wapnia czy magnezu.
Ziemia okrzemkowa - właściwości
Ziemia okrzemkowa nazywana jest również diatomitem lub ziemią diatomową. Jest to naturalnie występująca, mineralna skała osadowa, która składa się przede wszystkim z pancerzyków jednokomórkowych glonów – okrzemek. Ziemia okrzemkowa powstaje na dnie krystalicznie czystych zbiorników wodnych – głównie jezior i mórz. Jest to pylista i mocno rozdrobniona substancja, która wyglądem i strukturą może przypominać mąkę lub pokruszoną kredę.
Najważniejszymi składnikami ziemi okrzemkowej są:
- krzemionka – w spożywczej ziemi okrzemkowej stanowi ona około 80% składu,
- wapń,
- sód,
- magnez,
- żelazo.
Cząsteczki ziemi okrzemkowej, oglądane pod mikroskopem, mają cylindryczny kształt. Ich powierzchnia pokryta jest dużą ilością porów, posiadających silnie ujemny ładunek elektryczny. Dzięki temu mają one zdolność przyciągania i wchłaniania cząsteczek doładowanych dodatnio.
Spożywcza ziemia okrzemkowa - zastosowanie
- Oczyszczanie organizmu – spożywanie ziemi okrzemkowej wspomaga wydalanie z organizmu grzybów, bakterii, pleśni, pasożytów czy metali ciężkich. Dzięki ujemnie naładowanym porom ziemia okrzemkowa przyciąga, wiąże i zamyka szkodliwe substancje w swojej strukturze, a następnie, wraz z nimi jest wydalana z organizmu. Za sprawą ostrych i twardych krawędzi cząsteczki diatomitu usuwają również zanieczyszczenia znajdujące się na ścianach jelit. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym ziemia okrzemkowa polecana jest między innymi osobom odchudzającym się lub zmagającym z chorobami wątroby (po konsultacji z lekarzem).
- Uzupełnianie niedoborów krzemu – spożywanie ziemi okrzemkowej zalecane jest w profilaktyce lub leczeniu niedoborów krzemu. Krzem jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym, który bierze udział w pracy niemalże każdego narządu wewnętrznego człowieka – wpływa na pracę serca, wątroby czy płuc. Jego niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych – zawału serca, wylewów czy osteoporozy. Pierwsze objawy niedoboru krzemu to: krwawienie dziąseł, częste infekcje, wypadanie włosów i ogólne osłabienie organizmu.
- Wsparcie układu krwionośnego – dzięki zawartości cennych składników mineralnych, ziemia okrzemkowa może pozytywnie wpływać na układ krwionośny, regulując ciśnienie krwi, obniżając poziom złego cholesterolu i hamując rozwój chorób wieńcowych.
- Wsparcie układu kostnego – minerały znajdujące się w ziemi okrzemkowej korzystnie wpływają na wzmocnienie kości (krzem zwiększa wchłanianie się wapnia). Spożywanie ziemi okrzemkowej zaleca się osobom chorującym na osteoporozę oraz profilaktycznie osobom, które są na nią narażone. Krzemionka może być z korzyścią stosowana również w artretyzmie, bólach stawowych lub bólach kręgosłupa.
- Ograniczenie apetytu – ziemia okrzemkowa spożywana na czczo zwiększa uczucie sytości w ciągu dnia. Tym samym umożliwia ona ograniczenie przyjmowanych kalorii i redukcję wagi ciała.
- Poprawienie kondycji włosów i paznokci – krzem jest jednym ze składników niezbędnych, by utrzymać włosy i paznokcie w nienagannej kondycji. Spożywanie ziemi okrzemkowej pozwala ograniczyć wypadanie i łamliwość włosów oraz paznokci.
Ziemia okrzemkowa - dawkowanie
Stosowanie diatomitu należy rozpocząć od niewielkiej dawki, którą z biegiem czasu można zwiększać. Początkowa dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki, przyjmowanej dwa razy dziennie. Porcję ziemi okrzemkowej należy wymieszać ze szklanką wody, soku lub mleka. Po dwóch tygodniach kuracji, pod warunkiem, że nie występują żadne działania niepożądane, dawkę można zwiększyć do 2-3 łyżeczek dwa razy dziennie.
Ziemia okrzemkowa spożywcza - efekty i skutki uboczne
Przyjmowanie zbyt dużych dawek ziemi okrzemkowej może powodować objawy niepożądane, które przypominają grypę, takie jak zmęczenie, ból głowy, bóle mięśniowe. Wystąpić mogą również objawy ze strony układu pokarmowego – zaparcia, biegunka, nudności lub zgaga. W przypadku zaobserwowania u siebie takich objawów należy zmniejszyć przyjmowaną dzienną dawkę lub, jeżeli objawy nie ustaną, całkowicie odstawić ziemię okrzemkową.
Ziemia okrzemkowa - zastosowanie w kosmetyce
Ziemię okrzemkową wykorzystuje się również do produkcji kosmetyków. Ze względu na ostre, ścierające cząsteczki najczęściej stanowi ona składnik peelingów lub naturalnych past do zębów. Produkty te można zakupić w gotowej formie lub przygotować samodzielnie w domu.
Aby przygotować peeling do ciała, należy 1 łyżkę stołową ziemi okrzemkowej zmieszać z niewielką ilością gęstego żelu pod prysznic.
Peeling do twarzy można przygotować, łącząc 1 łyżeczkę ziemi okrzemkowej zmieszać z 2 lub 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
Do przygotowania pasty do zębów niezbędne będą: 1 łyżeczka ziemi okrzemkowej, 3 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 5 rozkruszonych tabletek wapnia. Wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie wymieszać. Do pasty można dodać kilka kropli miętowego olejku eterycznego.
Zobaczcie, czy naturalne preparaty można przedawkować? Odpowiedź znajdziecie na filmie: